Віталій Максимів: "Щодо "беззубості" чи "в’ялості" поліції Краматорська

"Вчора мав позапланову зустріч із членом Ради клубу підприємців Краматорська Володимиром Сергієнко, якого делегували його колеги для висловлення занепокоєння діями місцевої поліції під час так званого флешмобу 20.03.2017 під стінами Сбербанку. Як і обіцяв, публікую причини та логіку, саме такої поведінки працівників поліції, - пише у Facebook начальник відділу поліції Краматорська Віталій Максимів.

Отримавши повідомлення про те, що по вул. В.Стуса, біля будівлі "Сбербанку" зібралась молодь в кількості близько 30 чоловік та планує провести акцію, на місце події одразу було направлено слідчо-оперативну групу, а також додаткові сили поліції. Після чого і я самостійно виїхав на місце пригоди, де безпосередньо керував працівниками поліції.

Наперед скажу, що попередньо, в суботу 18.03.2017 о 15:00 під стінами того ж банку вже проходив схожий пікет, про що представники "Національного корпусу Краматорська" завчасно подавали письмове повідомлення до відділу поліції. Дана акція супроводжувалась вигукуванням речівок, співом Державного Гімну та висловлюванням незадоволенням щодо діяльності вказаного банку в України. В ході акції, будівлю банку було обклеєно символікою організації, що брала участь у пікеті та різного роду написами в бік РФ. Того дня, порушень громадського порядку (!) зафіксовано не було, близько 16:00 всі учасники розійшлись.

Прибувши на місце 20.03.2017, я додатково проінструктував працівників, що були залучені на охорону громадського порядку, провів бесіду із керівником (організатором) акції, про недопущення порушення громадського порядку та попередив його про те, що їх дії не повинні йти всупереч закону, на що отримав підтвердження, а також обіцянку, що по закінченню акції вони приберуть за собою тротуар, щоб не створювати незручності мешканцям міста.

Там же, на місці я розпорядився, щоб у всіх учасників "флешмобу" перевірили документи, переписали їх дані, а відносно осіб, в яких документи відсутні, була здійснена їх фото- і відео фіксація.

Перевіркою встановлено, що всі учасники акції були місцевими мешканцями (Краматорськ, Селідове, Білозерське) здебільше молодь 1999-2000 р.н. По закінченню акції всі учасники розійшлись, ніхто із числа працівників банку, тих, хто приймав участь у пікеті та працівників поліції не постраждав. Протистояння, якого, ймовірно, комусь дуже не вистачало не відбулось. Крапка.

Так, замурували (на дві години) вхід, так, облили фарбою будівлю, це, мабуть, не є добре, але про це згодом. В той же час, ніхто із мешканців не постраждав, будівля, двері, вікна електропроводка залишились неушкодженими.

До поодиноких словесних перепалок невдоволених перехожих підходили працівники поліції і не допускали застосування сили відносно них, хоча на то і не було навіть натяку.

В одному випадку, місцевий мешканець, який не був учасником акції, а лише проходив поруч на висловлювання місцевої бабусі (!) 1935 року народження вдарив її та намагався втікти. Працівники поліції наздогнали та затримали порушника. Бабусі була надана необхідна допомога, а також здійснено медичне освідування для фіксації тілесних ушкоджень. За даним фактом відкрите кримінальне провадження за ст. 125 КК України. Згодом, порушник постане перед судом.

Що стосується будівлі банку, вже наступного дня він повноцінно функціонував і працює досі.

Ще з місця події я дав коментар присутнім там журналістам про те, що ми слідкуємо за недопущенням грубого порушення порядку і, враховуючи ситуацію в регіоні, не будемо приймати «різких рухів» по відношенню до учасників акції. Як виявилось згодом, це було саме правильне рішення на той момент.

По-перше, всі учасники акції встановлені та зафіксовані, всі вони є місцевими жителями та всіх можливо буде зобов’язати прибути до відділу поліції для дачі пояснень, а декого і відвідати за місцем навчання (були і такі). Всі обставини дійства зафіксовані на відео і окремо кожному дасть оцінку слідчий.

Нагадаю, що того ж дня за даним фактом було відкрите кримінальне провадження за ст. 296 КК України (хуліганство). І вже в спокійній обстановці в рамках кримінального провадження, отримавши всі необхідні пояснення і від працівників банку (помічу, що офіційна заява від керівництва банку надійшла поштою лише через два дні) і від свідків подій, розібратись в ситуації. Активного протистояння (всіх в обличчям в землю) не відбулось, та й навряд чи б воно моментально сприяло відновленню роботи банку, а от протилежний ефект міг мати місце. І не виключено, що поліцію звинуватили б у всіх гріхах (від здачі Донбасу до придушення патріотів і т.д.), а головне, блокування банку тривало б до сих пір.

Одним словом, поступили, як вважали за доцільне на той час. Компетентні органи дадуть оцінку, як учасникам пікету так і діям поліції Краматорська.

Щодо "беззубості" чи "в’ялості" поліції Краматорська, нагадаю: події півтори недільної давності, а саме затримання працівниками Краматорського відділу поліції осіб, які, прорвавшись через Слов’янський блок-пост, нанесли тілесні ушкодження працівникам поліції.

Незважаючи на тиск з боку народних депутатів, громадськості і різного роду "штабів", працівники поліції діяли чітко, жорстко і відповідно до закону. У затриманих вилучено зброю, а також предмети, що вказували на їх причетність до злочину скоєного на території Слов’янського блокпосту.

Події, що відбувались під будівлею "Сбербанку", аж ніяк таких дій не потребували.

copi

І останнє, шановні журналісти, різного роду спеціалісти, аналітики і експерти, запам’ятайте раз і на довго, поліція Донеччини зразка 2014 року і близько не зрівняється із сьогоднішнім ГУНП в Донецькій області. Не зважаючи на брак кадрів (близько 24%), велику кількість переселенців з числа працівників, надскладні умови служби - наші поліцейські достатньо оснащені, треновані і, основне, мотивовані на захист міста та громадян.

На сьогоднішній день, захоплення будівлі поліції невдоволеними прихильниками "ЛДНР" чи будь-кого іншого, неможливо в принципі. Тому не роздмухуйте там, де навіть не тліє. Санкції щодо роботи банків чи будь-яких підприємств прерогатива виключно держави, а наша відповідальність - громадський порядок і, я вважаю, ми достатньо справляємося". 

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.