Павло Жебрівський: "Я робив все для того, щоб вибори не відбулися"

Губернатор Донецької області Павло Жебрівський розповів в інтерв'ю виданню "Українська правда" про те, чому він до останнього боровся проти проведення місцевих виборів на Донбасі і про те, як намагався домовитися з місцевою політичною елітою дотримувати пристойність.

Не вийшло...

– Як ви вважаєте, Опоблок зможе зараз перемогти на місцевих виборах у вашій області? Принаймні на парламентських виборах вони лідирували.

– Я дуже хочу, щоб патріотичні партії працювали. Бо наразі вони в хорошому змагальному режимі не працюють в Донецькій області.
Не секрет, що Партія регіонів в минулому купувала франшизу патріотичних партій і ставила своїх людей. Тобто, під гаслами патріотичних партій проходили сателіти Партії регіонів. Чому я просив два роки без виборів?

Потрібно, щоб ця розірваність в мізках людей зупинилася, щоб сформувались партії. Якщо партії є всі українськими по духу, то, в принципі, для голови ОДА неважливо, яка з них переможе, вони будуть працювати на українські інтереси. А в нас сьогодні дуже багато тих, хто дуже хоче реваншу.

– У підсумку в області коли будуть вибори? Бо ви підписували рішення про іншу дату…

– Я робив все для того, щоб вибори не відбулися. Я про це говорив відкрито, не ховався. Я досі вважаю, що моє звернення було правильним. Але ЦВК оголосило, що 25 жовтня мають відбутися вибори.

- ...адміністрація мала надати рекомендації ЦВК про те, де саме в Донецькій області мають проводитись вибори. Які ще райони залишаться без виборів?

– Ми подали три варіанти непроведення виборів. Перше – це по всій території Донецької області. Друге – це 30-35-кілометрова зона, щоб не діставали в тому числі, реактивні снаряди під час виборчої кампанії. І третє питання – це по лінії зіткнення.

В Артемівському районі не буде виборів, це ЦВК подав. Не буде виборів в Дзержинському, в більшості населених пунктів Костянтинівського, Мар'їнського, Володарського, Першотравненського і Волноваського районів, а також в самому місті Волноваха. Хоча в Курахово вибори наче мають бути. Це така лінія.

– Але Маріуполь також знаходиться в тій зоні, де тоді теж не має бути виборів.

– Так. Я думаю, що це було політичне рішення – проводити там вибори. Ми пропонували не проводити. В усіх трьох поданнях Маріуполь входив туди, де вибори не треба проводити.

Я думаю, це сталося через багато речей. У мене було достатньо багато зустрічей і з європейськими послами, і з послом США. Я їм казав: "Вам форма чи суть? Якщо форма, то вибори, мабуть, пройдуть. Намагатимемось зробити їх максимально чесними, прозорими і безпечними. Як вийде – ну, як спрацюємо. Але, по суті, вибори не будуть ні чесними, ні прозорими, ні демократичними". Але у них враження, що люди мають обирати...

... Наприклад по Маріуполю. Там "Метінвест" Ахметова виставляє на вибори свого hr-директора. Я казав, що це неправильно. Має бути рівновіддалена фігура. Так, 52 тисячі працює на МК Ілліча і на "Азовсталі". Але в Маріуполі живе 500 тисяч людей. Якщо група отримає економічну і політичну владу – це буде монополізація. Ні до чого хорошого це не призведе.

Те ж саме і з Скударем я розмовляв. У Краматорську є Скудар і Максим Єфімов. Я казав: "Хлопці, давайте третю фігуру виберемо, рівновіддалену від вас. Не можуть власники бізнесу контролювати місцеву владу".

Це моє принципове бажання, і я буду виступати категорично проти того, щоб всю повноту і економічну, і політичну мала та чи інша фінансово-промислова група. Це небезпечно, це відсутність демократії... 

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.