Під Слов'янськом збили модернізований китайський дрон з вибухівкою

Компанія Mugin Limited підтвердила CNN, що це був безпілотник їх виробництва, назвавши інцидент "дуже сумним".

Поблизу Слов'янська Донецької області у ніч з п'ятниці на суботу українські бійці збили модернізований і озброєний безпілотник китайського виробництва Mugin-5, - повідомляє CNN.

Агенти Служби безпеки України, які базуються на підконтрольній росії території, попередили бійців про те, що звідти був запущений БПЛА, який прямував до української цілі. Тоді службою було піднято по тривозі військові частини, які базуються на сході України, поблизу міста Слов'янськ.

Близько другої години ночі в суботу вранці українські бійці почули над головою безпілотник і побачили, як на ньому блимає світло. Як розповів один з військових, БПЛА летів на дуже низькій висоті, що було достатньо близько, щоб збити його з АК-47.

Як потім встановили, це був Mugin-5 - комерційний безпілотник, виготовленим у портовому місті Сямень на східному узбережжі Китаю. За словами технічних блогерів, ці БПЛА відомі як "дрони Alibaba", оскільки вони були доступні для продажу за ціною до 15 000 доларів на китайських вебсайтах, включаючи Alibaba і Taobao.

bes2

Компанія Mugin Limited підтвердила CNN, що це був безпілотник їх виробництва, назвавши інцидент "дуже сумним".

"Ми не виправдовуємо використання. Ми докладаємо всіх зусиль, щоб це зупинити", - сказав CNN представник Mugin Limited.

У попередній заяві, опублікованій 2 березня, компанія Mugin Limited заявила, що "засуджує" використання своєї продукції під час війни, і заявила, що припинила продаж продукції в росію чи Україну з початком війни.

Росіяни прикріпили до дрона боєприпас вагою у 20 кг.

bes3

Офіцер британської армії у відставці та фахівець з дронів Кріс Лінкольн-Джонс зазначив, що озброєний комерційний дрон не мав камери. Тобто його не можна було використовувати для спостереження, через що він схожий “німу бомбу”.

“Цей конкретний дрон, який ми розглядали, був би набагато ефективнішим, якби в ньому була пристойна камера”, — сказав він.

Експерти вважають, що безпілотник був модернізований. Зокрема на ньому був виготовлений із 3D-друкованих компонентів спусковий механізм бомби.

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.