У Краматорську готуються вийти на полювання «інспектори праці»

Держава посилює боротьбу з "тіньовою зайнятістю".

Більш ніж 100 тисяч гривень сплатить порушник за виплату заробітної плати “у конверті”, або за оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, або допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору. Перевірятимуть роботодавців інспектори праці – такі нові посади з’явились у вересни цього року в органах місцевого самоврядування.

У Краматорську на конкурсних засадах інспекторами праці обрано Сергія Полякова та Вікторію Крайнік. Вони приступлять до роботи як тільки отримають посвідчення Держпраці, що надають повноваження здійснювати контроль, - повідомляє "АКМЦ".

“Не існує більше такого поняття, як планові і позапланові перевірки роботодавців з питань дотримання ними законодавства про працю. Замість них запроваджено інспекційні відвідування та невиїзні інспектування. Якщо про планові перевірки роботодавці знали заздалегідь, то інспекційні відвідування можуть проводитись в окремих випадках без попередження. Підставою для візиту інспектора праці може бути звернення працівника, або навіть інформація в ЗМІ про неоформлені трудові відносини”, – розповів Сергій Поляков.

Зі зміною порядку контролю змінився і розмір фінансових санкцій, тепер вони зовсім не смішні. Так, за порушення трудового законодавства юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, несуть фінансову відповідальність у таких розмірах:

30 мінімальних зарплат за кожного працівника, це 111690 грн. (якщо мінімальна зарплата 3723 грн.) за наступні порушення:

-- фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору;

-- оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час;

-- виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску.

10 мінімальних зарплат за кожного працівника, це 37230 грн. (якщо мінімальна зарплата 3 723 грн.) за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці (наприклад, за не оплату роботи в нічний час, роботу в вихідний або святковий день, понадурочну роботу та інші питання оплати праці);

3 мінімальні зарплати, це 11169 грн. (якщо мінімальна зарплата 3 723 грн.) за такі види порушень:

-- порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць,

-- виплата їх не в повному обсязі.

-- 10 мінімальних зарплат за кожного працівника, це 37230 грн. (якщо мінімальна зарплата 3723 грн.) за недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України “Про військовий обов’язок і військову службу”, “Про альтернативну (невійськову) службу”, “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;

-- 1 мінімальна зарплата (3723 грн.) за порушення інших вимог трудового законодавства, крім передбачених вище.

І зовсім астрономічний штраф у розмірі 372300 грн. (100 мінімальних заробітних плат) чекатиме за недопуск до проведення перевірки.

У Краматорську перевірки інспекторами праці почнуться через два-три тижні. Тобто у керівників є час навести лад у трудових відносинах на своїх підприємствах. А найманим працівникам, які втомились від свавілля роботодавців та дбають про майбутню пенсію, є можливість подати відповідну скаргу до виконкому, або на ім’я міського голови, або в Управління праці та соцзахисту населення, або на гарячу лінію Кабміну.

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.