У Краматорську виявили 27 дітей, які ніде не вчилися

Інклюзивно-ресурсний центр Краматорської міської ради незабаром чекає урочисте відкриття.

Незабаром в Краматорську урочисто відкриють Інклюзивно-ресурсний центр. Спеціалісти закінчують облаштовувати нове приміщення на вулиці Бикова та розставляють обладнання. І вже починають приймати відвідувачів.

«Урочистого офіційного відкриття ще не було. Адже чекаємо на ліфт-підйомник, який повинні доставити з Італії. А оскільки там спалах коронавірусу, то доставку затримують. Але попри це ми все одно працюємо та приймаємо дітей», – розповіла Вікторія Вертипорох (на фото), директорка Інклюзивно-ресурсного центру Краматорської міської ради.

sentr2

Комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр Краматорської міської ради Донецької області» розташована у прибудові школи №16 по вул. Бикова. Але урочисте відкриття заплановано після отримання ліфту-підйомника на 2-й поверх – це відбудеться не раніше 20 березня 2020 року

Наразі центр займається двома великими напрямками роботи. Перший – комплексна психолого-педагогічна оцінка розвитку дитини. Адже саме висновок ІРЦ необхідний для того, щоб дитина з особливими освітніми потребами могла вступити до школи чи дитячого садка. Другий – безпосередньо корекційно-розвиваючі заняття з тими дітьми, які ще не відвідують школу чи дитсадок.

sentr3

«Ми можемо займатися не тільки з дітьми з Краматорська, але й з Андріївської та Сергіївської ОТГ, де подібних центрів немає. Проте поки що вони не направляли до нас своїх дітлахів. Скоріш за все, це пов’язано з фінансовими питаннями: адже керівництво ОТГ повинно перераховувати кошти до краматорського міського бюджету за такі послуги. Але скоріш за все, напередодні вересня наступного навчального року ми будемо працювати і з дітьми з ОТГ. Оскільки без висновку ІРЦ дитина з особливими освітніми потребами не може відвідувати навчальний заклад», – підкреслила Вікторія Вертипорох.

Як проходить комплексна оцінка розвитку дитини

В 2019 році спеціалісти Інклюзивно-ресурсного центру провели 640 оцінок дітей, з них 555 – виявилися з особливими освітніми потребами. Сама оцінка проходить в декілька етапів, адже з кожною дитиною повинні попрацювати логопед, дефектолог, психолог та реабілітолог.

«Ми призначаємо конкретну дату та час, коли до нас приходить дитина з кимось із батьків. Але комплексна оцінка, зазвичай, проводиться не за один раз. Адже малюк може відповідати та контактувати з реабілітологом, але не одразу піти на контакт з дефектологом. Чи навпаки. Тому ми можемо зустрічатися з родиною і п’ять разів, поки кожен зі спеціалістів зробить свій висновок», – поділилася Вікторія Вертипорох.

Коли висновок ІРЦ готовий, то батьки йдуть до Управління освіти та обирають навчальний заклад, де вже відкриті інклюзивні класи чи групи, або ж найближчу до дому школу чи сад.

sentr4

Серед дітей з особливими освітніми потребами частіше трапляються:

тяжкі порушення мовлення;
розлад аутичного спектру;
інтелектуальні порушення;
порушення опорно-рухового апарату;
слабочуючі;
слабозорі.
Динаміка свідчить, що з року в рік кількість таких дітей зростає. В Краматорську в 2017-2018 навчальному році в інклюзивних класах займалися 4 дитини, в 2018-2019 році – 21, а в 2019-2020 році – вже 43 учні з особливими освітніми потребами.

«Є діти, які не можуть одразу піти в інклюзивний клас – спочатку потрібно з ними займатися. І це не стільки освіта, скільки соціалізація, – підкреслює Вікторія Вікторівна. – До речі, в минулому році спеціалістам центру вдалося виявити 27 дітей, які ніде не вчилися, а це діти 8-16 років. І коли ці родини прийшли до нас, виявилося, що вже досить дорослі діти ніде не вчилися. Тоді як кожна дитина має право на навчання та соціалізацію».

Висновок: ІРЦ потрібен не тільки для вступу до навчального закладу, але й для отримання фінансової допомоги. Скоріш за все, таких дітей будуть виявляти і цього року, адже за отриманням допомоги родини мусять звертатися раз на 2 роки. Отже цьогоріч ще будуть приходити на обстеження.

sentr5

Джерело: АКМЦ

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.