Мер Краматорська розповів про проблемні питання пересіленців у місті

Місто відвідала віце-прем’єр-міністр – Міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Сьогодні, 20 січня, у Краматорську відбулася велика розмова про проблеми переселенців у регіоні. Голова Донецької облдержадміністрації Павло Кириленко та очільниця Мінреінтеграції Ірина Верещук провели нараду з головами територіальних громад Донеччини. Говорили про проблеми, спричинені збройною агресією РФ проти України.

На зустрічі був присутній і мер Краматорська Олександр Гончаренко, який пізніше поділився у Facebook подробицями своєї доповіді з інформацією про ситуацію з переселенцями у місті. Ось про що розповів Олександр Гончаренко.

З 2014 року Краматорськ став домівкою для майже 50 тис. внутрішньо переміщених осіб з яких близько 5 тисяч - діти.

Станом на сьогодні, в Краматорській територіальній громаді назріває проблемне питання забезпечення видатків на компенсацію витрат на безкоштовне харчування дітей ВПО та дітей, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

3 дати набрання чинності Закону України від 16 січня 2020 року «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей внутрішньо переміщених осіб», діти з числа внутрішньо переміщених осіб та діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, які навчаються у закладах дошкільної, загальноосвітньої, професійно-технічної освіти незалежно від підпорядкування, типів і форми власності, забезпечуються безкоштовним харчуванням за рахунок місцевого бюджету.

Сьогодні чисельність дітей, які мають статус постраждалих внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, складає 1214 осіб та збільшується кожного року в декілька разів. В порівнянні з 2018 роком, кількість дітей цієї категорії складала 59 осіб.

Враховуючи, що цей статус мають можливість отримати всі діти, які народилися або перебували на території міста Краматорська з 14.04.2014р. по 30.04.2018р., на сьогодні під цю категорію підпадають майже всі діти, які відвідують заклади освіти, а їх у Краматорську понад 22 тисячі.

Станом на 01.01.2022 р. у Краматорську обліковується 4951 дитина, які мають статус ВПО. З них 1413 дітей користуються пільгою та отримують безкоштовне гаряче харчування в закладах освіти міста.

У зв’язку зі зростанням кількості дітей, які користуються правом на безкоштовне харчування, відповідно й зростають обсяги фінансування з бюджету міста на забезпечення харчування цих категорії дітей.

У порівнянні з 2018 роком, обсяг фінансування на забезпечення безкоштовного харчування дітей ВПО та постраждалих внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів в загальному обсязі видатків на харчування дітей, які відвідують заклади освіти нашого міста, збільшився з 12% до 23%, що відповідно складає:

2018 рік - 3 млн. 476 тис.грн(12,8%)

2019 рік - 3 млн. 874 тис. грн (13,7%)

2020 рік - 5 млн. 106 тис.грн. (16,5%)

2021 рік - 5 млн. 485 тис. грн (18%)

2022 рік - 12 млн. 329 тис. грн.(23,3%) - ці кошти забезпечать безкоштовним харчуванням 1829 дітей.

А загальна сума коштів, необхідних для забезпечення безкоштовним харчуванням понад 22 тисяч дітей, які мають право отримати статус постраждалих внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, буде становити 146 млн. 780 тис. грн., що, наприклад, еквівалентно половині бюджету розвитку нашого міста. Це додаткове навантаження на бюджет Краматорська в частині забезпечення безкоштовним харчуванням таких категорій дітей можливе лише за умови скорочення інших соціально важливих заходів, таких як: капітальні ремонти закладів соціальної сфери, ремонт доріг, благоустрій парків тощо.

vp2

"У зв’язку із вищезазначеним звернувся до Міністра із проханням сприяти передбаченню в державному бюджеті України коштів на забезпечення безкоштовним харчуванням дітей з числа ВПО та дітей, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок військових дій і збройних конфліктів, та внесенню відповідних змін до Законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», що будуть гарантувати забезпечення безкоштовним харчуванням дітей з числа ВПО та дітей, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок військових дій і збройних конфліктів, за рахунок коштів державного бюджету, - повідомив Олександр Гончаренко. - Сподіваюсь на підтримку Краматорська в цьому важкому питанні".

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.