Що за душею у депутатів Краматорська

Сьогодні, 6 вересня, Громадський рух "ЧЕСНО" опублікував на своєму сайті статтю під назвою "Багатії та злидень Краматорської міськради: промисловці поза конкуренцією", в якій повідомляється про доходи депутатів місцевої ради. 

Безсумнівно, це бует цікаво широкому колу читачів. Наводимо публікацію від "ЧЕСНО" в повному обсязі.

Найбільші доходи у менеджерів “Новокраматорського машинобудівельного заводу”

“НКМЗ” - це один з найбільших в Україні заводів тяжкого машинобудування. До початку бойових дій на Сході України в 2014 році близько 80% продукції йшло на експорт. Керівництво такого промислового гіганта отримує мільйонні зарплати.

Голова правління та гендиректор заводу Геннадій Суков на цій посаді з 2007 року. За 2016 рік “опоблоківець” разом з дружиною отримав доходів в розмірі приблизно 5,5 млн грн. З яких 2,91 млн - зарплатня, ще 1,67 млн - дивіденди від заводу.

01

Решта доходів Сукова - проценти від депозитів у банках та пенсія. У декларації вказав акції на ПАТ “НКМЗ”.

Зарплата депутата в “НКМЗ” понад 100 тисяч гривень на місяць, через що йому кожного місяця доводиться в Єдиному державному реєстрі декларацій робити повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.

02

Зазначимо, що ЧЕСНО намагались вийти на керівництво ПАТ ”НКМЗ” для отримання коментарів, але усі спроби виявились марними.

Колишній гендиректор, а нині голова наглядової ради заводу Віктор Панков має понад 2 млн за рік. Дивіденди та зарплатня разом дали 1,7 млн, решта надходжень - це пенсія депутата та дружини, проценти від депозитів. Так само, як і Геннадій Суков, у декларації вказав акції ПАТ “НКМЗ”. Віктор Панков є батьком нинішнього мера Краматорська Андрія Панкова.

Валерій Власенко з “БПП” за минулий рік разом із дружиною заробив 1,9 млн, що дозволило зайняти 3 місце. Він, як і дружина, є підприємцем. У Валерія і його дружини Нелі як у ФОПів вказаний однаковий КВЕД - “Роздрібна торгівля іншими невживаними товарами в спеціалізованих магазинах”.

Вказаний у декларації дохід - валовий дохід підприємця, який я маю показувати податковій. Це об’єм товару, який я реалізую за рік. Візьміть звідти 20% і це буде мій реальний чистий дохід, грубо кажучи. У мене є магазин у Краматорську, я в ньому працюю продавцем, тому у мене все відкрито і відображено в декларації, - переконує депутат.

Дохід його партійного соратника Олександра Придатка склав 1,56 млн. Зауважимо, що депутат в декларації вказав 118 договорів, які було укладено ним, дружиною та донькою як ФОПами. У Олександра Придатка є п’ять підприємств-юридичних осіб.

А ще Придатко є директором ТОВ “Альтеза-М”, з якою він та його дружина уклали договорів на 57 тис. грн. Матір депутата, Раїса Придатко, є засновницею ТОВ “ТД Укрпласт”, з якою у Олександра Придатко і дружини вказані договори на майже 90 тис. грн. Цікаво, що ТОВ “ТД Укрпласт” фігурує у кримінальному провадженні за підозрою участі в схемі по закупці труб для КВП «Краматорська тепломережа» в понад два рази дорожче, від їх реальної вартості.

Виявилось, що ФОП Олександр Придатко вже втретє закриває підприємницьку діяльність (останній раз 30 грудня 2016 року), а його дружина два рази відкривала і закривала ФОП (востаннє 30 вересня 2016 року). У доньки теж є ФОП і він наразі не перебуває у стані припинення. Але до кінця 2016 року вона встигла два рази його відкрити і закрити (востаннє 30 грудня 2016 року). В 2017 році поновила діяльність.

Щодо основних видів діяльності, то у Олександра Придатка, його дружини і доньки КВЕДи майже співпадали. Це була торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням і неспеціалізована оптова торгівля.

Чесно кажучи, я не можу зрозуміти, яке відношення до цього всього ви маєте? Чому ви задаєте мені ці питання. Я б зрозумів, якщо податкова цим цікавилась. Природа вашого інтересу по цьому приводу? У мене є якесь порушення? Ви побачили сумнівні доходи? Коли мені був потрібен ФОП, я його відкривав. Коли не потрібен - закривав. В чому проблема? Як я розумію, згідно з законодавством ці дії є дозволеними. Я працюю в рамках закону і власної необхідності. Цього достатньо для того, щоб я робив те, чого забажаю, - каже депутат.

У декларації Олександр Придатко вказав, що володіє акціями ПАТ “Райфайзен Банк Аваль”, ПАТ “Металургійний комбінат “Азовсталь” і ПАТ “Маріупольський завод важкого машинобудування”. Однак дивідендів від них за рік він не отримував.

Начальник комерційного управління ПАТ “НКМЗ” Сергій Левченко з “Опозиційного блоку” замикає п’ятірку депутатів Краматорської міськради з найбільшими доходами. За минулий рік він заробив 1,08 млн грн. Як і у колег з “НКМЗ”, у Левченка є акції заводу. Усі доходи склала сума зарплатні та дивідендів.

Хто і як накопичував статки?

Найбільше серед краматорських депутатів статків виявилось у Олександра Гончаренка з “Нашого краю” - 15,15 млн грн. Він займає посаду директора з маркетингу та збуту в ПАТ “Енергомашспецсталь”.

03

Більшу частину статків складають внески до статутних капіталів власних підприємств ТОВ “Краматорський кролик” і ПП “Астон” на 9,5 млн грн. 228 тисяч доларів Олександр Гончаренко зберігає на банківському рахунку в російському “Сбербанку”.

Моніторинг у системі Youcontrol виявив, що депутат Олександр Гончаренко не вказав у декларації фермерське господарство “Ясногорівське”, де він є керівником і засновником. Також у декларації не вказані ТОВ “Альтернатив електрик” і ТОВ “Свидінець Енерго”, кінцевим бенефіціаром яких є дружина Крістіна Гончаренко.

Журналісти ЧЕСНО намагались зв’язатись із депутатом, однак спочатку Гончаренко запевнив, що знаходиться у відрядженні і не має можливості дати коментар. Після повернення з відрядження він уже не брав слухавку.

На другому місці вже знайомий нам генеральний директор ПАТ “НКМЗ” Геннадій Суков зі статками у 8,15 млн. Усі ці гроші він та його дружина зберігають у банках в гривні.

Бізнесмен Олександр Придатко має активів на 7,44 млн грн. Більша частина з них - це вклади до статутних фондів власних підприємств - понад 4,6 млн гривень. Ще 616 тисяч він зберігає у банку, решта грошей - кошти, позичені третім особам.

Депутатка Лілія Кісліціна від “БПП” на четвертому місці рейтингу депутатів з найбільшими статками - 6,03 млн грн. Уся ця сума, не рахуючи тисячі гривень у статутному фонді свого ТОВ, це готівка. Сумарно із чоловіком вона вказала 105 тисяч доларів, 96 тисяч євро і 450 тисяч гривень.

Депутатка Кісліціна в декларації не вказала прописаного у Донецьку ТОВ “Саунд”, засновницею якого вона є.

На запитання ЧЕСНО щодо накопичених статків Кісліціна так і не відповіла.

Замикає рейтинг найзаможніших депутатів Краматорської міськради голова наглядової ради ПАТ “НКМЗ” Віктор Панков - 1,35 млн грн. Усі ці гроші він разом з дружиною зберігає у банках в гривні.

Невдалий рік: як виживає депутат Тарасевич?

Михайло Тарасевич з “Нашого краю” - єдиний депутат Краматорська, який за рік заробив грошей менше, ніж прожитковий мінімум, а саме 13 187 грн. При чому, річна зарплатня склала 7160 грн, решта 6027 грн - отримані проценти.

04

Поряд із цим дивує той факт, що депутат Тарасевич задекларував 1,34 млн грн.

Так, хоч я вказав невеличкі доходи, я маю активи. За 2015 рік в податковій декларації доходи були більше мільйона гривень. Повірте, за 2017 рік картина буде зовсім іншою. Я ж не чиновник, а підприємець. А в бізнесі не буває так, що завжди великі доходи. Бувають і спади, буває і ріст. Раніше, коли курс був інший, доходи у мене були по 70-80 тисяч доларів. У минулому році закрив підприємство, змінив напрямок діяльності. За 2017 рік доходи будуть зовсім інші, - обіцяє депутат.

Олександр Шихов з “Нашого краю” залишається єдиним депутатом, який не оприлюднив свою декларацію на сайті НАЗК. Депутат Ігор Сташкевич з “Партії пенсіонерів України” оприлюднив декларацію із суттєвим запізненням 24 липня 2017.

Комментарии

+4 # могерини 06.09.2017 21:00
Хорошая журналистская работа. местным наука, как надо работать
+2 # Краматорчанин 06.09.2017 19:23
Ну і чому цих депутатів не притягують до кримінальної відповідальності за сокриття доходів та іншого майна??????
Громадський рух ЧЕСНО повинні подати заяву до генеральної прокуратури або НАБУ

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.