Українські ветерани готуються представити країну на змаганнях у США

Двоє учасників команди - Алан Болієв і Артем Кайдан - представляють Краматорськ.

У березні 2024 року у Лас-Вегасі (Штат Невада) відбудуться змагання з адаптивних видів спорту для поранених військовослужбовців Повітряних сил та морської піхоти США United States Air Force Trials.

Про це повідомляє Український ветеранський фонд.

Україну на цих змаганнях представлятимуть 30 учасників. Їх відібрала спеціальна комісія за підсумками Всеукраїнських змагань з адаптивних видів спорту, які відбулися в середині грудня у столиці.

«Кожного разу все більше і більше учасників приходять на відбіркові змагання, адже даний вид реабілітації набуває дедалі більшої популярності. Для того, щоб адаптивні виду спорту набирали все більшої популярності, необхідна політична воля місцевих громад, які б працювали над розвитком безбар’єрної інфраструктури», — повідомила заступник міністра у справах ветеранів України Світлана Кашинець.

“Спорт — потужний психотерапевтичний інструмент. Український ветеранський фонд профінансував 37 громадських організацій на суму понад 8,7 мільйона гривень, серед яких вісім проєктів спеціалізуються саме на реабілітації через фізичну активність”, — наголосила Олександра Лохвицька, начальниця Програмного відділу Українського ветеранського фонду.

Відбір відбувався відповідно до критеріїв, переданих Україні органіхаторами змагань United States Air Force Trials 2024, за підсумками національного відбору, анкетування, розгляду поданих учасником документів, а також особистих інтерв’ю з психологом. Рішення щодо кожного учасника збірної України приймалося виключно за умови одностайного рішення всіх членів відбіркової комісії. Отже, критерії оцінювання, які використовувалися, були наступні: 50% - спортивний показник, 25% - психологічний показник, 25% - соціальний фактор.

Загалом у відбіркових змаганнях брали участь 168 військових та ветеранів з різних регіонів України.

Цікаво, що серед збірної команди України присутні і двоє представників Краматорська:

boliev1

Алан Болієв — поліцейський з Краматорська. Отримав поранення у 2023 році, під час обстрілу рідного міста. У своєму мотиваційному листі написав: «Я вірю, що через спорт ми можемо навчитися взаємній повазі, толерантності та солідарності».

kaydan1

Артем Кайдан — родом з Краматорська. З початком повномасштабного вторгнення повернувся на службу. 10 лютого 2023 року біля Бахмута отримав уламкове поранення в голову. Каже: «Змагання для мене – як певний ступінь особистого росту».

Змагання Повітряних Сил США — щорічна спортивна подія, яка сприяє психічному і фізичному відновленню поранених військових і ветеранів. Цьогоріч організатори запросили українську команду.

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.