«Чотирилапі захисники»: у столиці відбулась церемонія нагородження службових собак

Кращою від Нацполіції в номінації «Пошук вибухових речовин» стала лабрадор Кіра та її наставник старший інспектор-кінолог кінологічного центру поліції Донеччини Роман Заєць.

20 жовтня, за ініціативи громадської організації «Кінологічна спілка України», у столиці відбулась друга церемонія нагородження службових собак, які проходять службу в органах сектору безпеки і оборони України. Цього року серед нагороджених – 23 службових собаки.

Про це повідомляє прес-центр МВС України.

Кращою від Нацполіції в номінації «Пошук вибухових речовин» стала лабрадор Кіра та її наставник старший інспектор-кінолог кінологічного центру поліції Донеччини Роман Заєць. Тандем несе службу на блокпостах на деокупованих територіях міст Лиман та Святогірськ, а також у складі вибухотехнічних груп. На їхньому рахунку – більше сотні виїздів, викриття замаскованих в транспортних засобах схованок зі зброєю, вибухівкою та боєприпасами.

sob2

sob3

У номінації «Собака спеціального призначення» відзнаку отримав пошуковий собака породи бельгійська вівчарка малінуа Норд та його провідник – спецпризначенець чернівецького КОРДу Артем Подлєсний. Їхня робота спрямована на затримання, знешкодження правопорушників, злочинців, озброєних осіб. Від початку повномасштабного вторгнення вони здійснили 64 виїзди і за їхніми результатами було затримано 15 правопорушників.

sob4

sob5

Попри те, що бельгійська вівчарка малінуа Чейз на службі в поліції менше року, однак вже має неабиякі досягнення з пошуку наркотичних засобів. Зокрема, Чейз разом зі своїм вихователем, заступником начальника кінологічного центру столичної поліції Віталієм Литвином, виявили під час одного із виїздів кілограмовий пакунок з кокаїном.

sob6

sob7

Службові собаки Національної поліції залучені до роботи в різних напрямках, вони не лише затримують правопорушників, а й рятують життя!

sob8

sob9

Так, розшуковий собака – німецька вівчарка Рей – разом з інспектором-кінологом з пошуку вибухових речовин і зброї Володимиром Козицьким несуть службу в кінологічному центрі поліції Хмельниччини. З початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну кінологічній парі вдалося відшукати та врятувати дев’ять осіб, зниклих безвісти на території Хмельницької області. Відтак вони стали переможцями в номінації «За врятоване життя».

sob10

Начальник відділу організації кінологічної діяльності Нацполіції України Світлана Коломієць зазначила, що службові собаки працюють за різними напрямками, виконують різноманітні завдання, нерідко пов’язані з ризиком, а також рятують життя не лише цивільним людям, а й своїм напарникам – поліцейським:

sob11

«Загалом за участі наших чотирилапих напарників було розкрито понад 9 тисяч кримінальних правопорушень, вилучено понад 115 кілограмів наркотичних засобів, виявлено та вилучено понад 2 тисячі одиниць зброї та вибухових пристроїв, понад 40 тисяч набоїв, а також понад 61 кілограм вибухових речовин».

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.