Вишиванка з Краматорська

Як на Донеччині створюють іменний національний одяг.

Коли говориш про вишиванку одразу спадає на думку захід нашої країни, де національні обереги є найпоширенішими. Але символ України виготовляють і у Краматорську, більше того, вони унікальні – мають свій стилізований паспорт та закодовані імена власників. А купують їх люди з різних куточків нашої країни та світу, - повідомляє видання "Шотам".

Про популярність унікальної вишиванки на Донеччині та азбуку вишивання нам розповіла власниця майтерні етно-одягу з Краматорська.

Єдина іменна вишиванка на Донеччині

Усміхнена весела білявка – це Вероніка Романькова, вона виготовляє етно-одяг у Краматорську. Дизайнерка увійшла в національний рейтинг топ-100 Жінок Донеччини 2019 року.

Вероніка одна з перших, хто почала створювати сучасний національний одяг на Донеччині. Каже, що унікальність її вишиванок тому, що їх можна одягати на кожен день.

“Я мрію, щоб наші вишиті речі одягали не лише на свята, а кожного дня. У цьому наша автентичність”.

Вероніка має свою майстерню “Пані”, яке існує ще з 2003 року. А зараз вже має свою крамничку на ринку та нещодавно відкрила інтернет-магазин.

Спочатку підприємниця шила речі на замовлення та робила дрібний ремонт одягу. У 2014 році, коли постала гостра потреба проявити свою патріотичність, почала виготовляти вишиванки.

02

Вироби у ательє “Пані”

“Почала шити вишиванки для себе, рідних, для друзів, щоб підкреслити свою громадянську позицію. Згодом жителі нашого міста зацікавились і пішли замовлення. Це підкреслює, що Донеччина – це Україна”.

Вишиванки зроблені у пастельних тонах та з льняних, домотканних тканин.

“Наш одяг не схожий на інших, ми не робимо великі розмірні ряди і кожна модель має 1-2 позиції”.

В майстерні “Пані” можна замовити вишиванку саме для себе, особисту. Як? У свої вишиванки Вероніка закодовує імена власників. Разом з нею замовник отримує ще і її паспорт, де вказана розшифровка імені та обереги, які є на виробі.

03

Вишиванка на замовлення, де закодовані імена власника і його дружини, а поруч розшифровка візерунка

“Я зацікавилась дослідами українських етнографів та за допомогою сучасних технологій стала створювати іменні візерунки на вишиванках. Це творчий процес, разом з замовником створюємо орнамент, вплітаємо ім’я господаря, або його сім’ї. Одна буква може розташовуватись на двух різних площинах: рівно і по діагоналі. Це дуже подобається людям, адже такого візерунка вишиванки більше ні в кого не буде”.

04

Дизайнерка завжди прислухається до замовника, разом з ним обговорює фасон, кольорову гамму та розташування візерунка. Так народжується сучасна унікальна вишиванка, єдина на Донеччині.

Краматорські вишиванки купують і на заході

Клієнтське коло майстерні “Пані” дуже різноманітне. Вишиванки носять не лише в Україні, а й у Таджикистані, Німеччині, Австрії, США, Канаді, Італії та інших країнах

“Закордоном є наші діаспори і вони хочуть взяти шматочок України з собою. Коли люди приїжджають в Краматорськ як гості, то чують, що на ринку є така крамничка від пані Веронічки, де є національні речі, сувеніри та обереги і обов’язково заглядають щось купити і взяти частинку українського скарбу з собою”.

05

За словами жінки,такі вишиванки зараз потрібні звичайним людям, нашим співвітчизникам

“Наша концепція – вишиванка на повсякдення. Ми робимо вишиванки для звичайних людей, це діточки, які йдуть в дитсадки та школи, молодь, та їх батьки, люди похилого віку, військові дівчата та хлопці. Наші герої – це наші люди”.

06

Вишиванки Вероніки носять всією сім’єю

Вишиванки з Краматорська їдуть навіть на Західну Україну, хоча, здавалось би, там такий національний символ дуже поширений у виробництві.

“У нас це поставлено не тільки на рейки комерції. Ми своїми роботами пропагуємо, що ми нація, яка повинна бути разом. Приємно, коли наші вишиванки замовляють зі Львову, Луцька, Києва. Кажуть, що у нас живі вироби, які робляться задля людей, а не тільки прибутку”.

Національний одяг для військових та байкерів

Вероніка допомагала військовим на Сході країни разом з Асоціацією жінок "Пані",та волонтерським проектом “Чашка добра “. Особисто допомагає ремонтувати, шити військовий одяг, виготовляє шеврони та нагрудні знаки.

“Я познайомилася з дівчатами та хлопцями військовими, для багатьох ми зробили вишиванки. З деякими спілкуємося. підтримуємо зв’язок. Колись був і неприємний випадок, хлопець замовив у нас вишиванку, але потрапив у госпіталь з тяжким поранення, довго лікувався. Ми зідзвонювались з ним і підтримували його. Зараз з ним все впорядку”.

07

Чоловічі вишиванки у ательє “Пані”

Вишиванки Вероніки замовляють і люди, які, здавалось би, не дуже співвідносяться з цим одягом. Одним з таких цікавих замовлень жінка називає вишиванку для байкера.

“Вишиванка вийшла по-байкерські брутальною та патріотичною. Ми зашифрували туди череп в жовто-блакитній шапці і Україну”.

Одна така вишиванка може коштувати до 5 тисяч гривень

Натхнення та ідеї для своїх робіт майстриня бере від спілкування з людьми. Говорить, навколо неї багато є творчих особистостей, які надихають на створення разом чогось нового.

Вероніка має невелике виробництво, вона зайняли свою нішу такими маленькими тиражами. Вироби розраховані на конкретну особу і виготовляються спеціально під замовника.

Роботи створюються машинною вишивкою, тому цей процес є більш сучасний.

“Наші вишиванки проходять довгий процес, але їх можна прати у пральних машинах, вони не потребують спеціального догляду і вишивка довго тримається”.

08

За бажанням замовника вишиванка створюється протягом двох днів. Але якщо замовлення не потребує оперативності, то виготовлення може займати і місяць.

Коштує така вишивка від 2 тисяч гривень. Ціна залежить від складності, кількості матеріалу та об’єму вишивки. Але, за словами Вероніки, зараз її майстерня працює над тим, щоб знизити вартість своїх вишиванок.

“Я знаю людей, що також виробляють текстиль на Донеччині. Хочу розвиватися разом з ними, гадаю, наші вироби гідно можуть представити наш регіон. А загалом, ще мрію об’єднати майстерню та крамничку в одне власне приміщення, купити промислове вишивальне обладнання. Вірю, що майбутнє України за малим бізнесом і сподіваюсь, що для цього у державі будуть створювати сприятливі умови”.

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.