Нейромежа Midjourney вже дозволяє помилуватися заарештованимі Трампом та Путіним

Зображення такі реалістичні, що розробники вже заборонили генерувати нові і навіть забанили творця Bellingcat.

У середині березня автори нейромережі Midjourney представили V5 - п'яту версію алгоритму, що дозволяє швидко створювати вкрай реалістичні зображення за текстовим запитом. Саме після її виходу в соцмережах з'явилося безліч фейкових (але досить вражаючих) зображень із затриманням Дональда Трампа. І такі картинки змусили багатьох повірити, що це справді сталося. Ось деякі з них.

foto2

На зображеннях, які лише в одному твіттер-акаунті зібрали 5,6 мільйонів переглядів, Трамп публічно чинить опір затриманню та тікає від поліцейських. То поліцейські кладуть його на землю, то проти його волі несуть на руках... У конфлікті беруть участь його син та дружина — Дональд Трамп-молодший та Меланія Трамп.

foto3

На наступних знімках колишній президент США самотньо сидить на ліжку в камері, потім плаче в суді, а потім (очевидно, після вироку) у помаранчевому комбінезоні драїть підлогу та чистить туалет в'язниці.

foto4

Вся ця історія, звичайно ж, вигадана: Трамп перебуває на волі і поки що чекає на пред'явлення звинувачень. Автор згенерованих у Midjourney фотографій – британський аналітик та творець розслідувального проекту Bellingcat Еліот Хіггінс. Близькі до Трампу ЗМІ вже звинувачують розслідувача у поширенні фейків, хоча він і не приховував, що картинки не справжні.

Хіггінс, як і всі, користувався Midjourney через бот на офіційному сервері компанії в Discord. У середу, 22 березня, після того, як зображення розійшлися соцмережами, розслідувач написав у твіттері, що його забанили.

17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт Володимира Путіна, визнавши особисту відповідальність президента РФ у незаконній депортації дітей з окупованих територій України до Росії.

foto6

Невдовзі після рішення суду у твіттері та телеграмі з'явилося багато «фотографій», на яких Путіна затримують, судять у Гаазі чи відправляють до в'язниці. Усі вони згенеровані за допомогою нейромережі.

foto7

Хоча картинки з президентом Росії в Гаазі в рази менш реалістичні ніж зображення з Трампом, хтось може повірити і в неякісні фейки. Наочний приклад — створене за допомогою нейромережі зображення, на якому Путін начебто схиляє коліна перед Сі Цзіньпіном.

foto8

Картинка так широко розійшлася в соцмережах під час реального візиту глави КНР до Росії, що деякі ЗМІ вирішили випустити окремі матеріали про те, що це фейк. Незважаючи на те, що на згенерованому зображенні тіла Путіна і Сі серйозно деформовані і не відповідають реальним пропорціям, знайшлися ті, хто навіть це зображення — з артефактами, що видні неозброєним оком, — вважав справжнім.

За матеріалами видання "Медуза"

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.