Вибір рамок для бджолиних вуликів

Вулики завжди є найважливішою складовою навіть дуже маленької пасіки. Це своєрідні будиночки, де бджоли ведуть свою життєдіяльність. Вони повинні бути достатньо комфортними, надійними, міцними та теплими.

Якщо не приділити уваги вибору гарного вулика, рівню його теплоізоляції та іншим характеристикам, навіть після відносно теплої зими можна зіштовхнутися із неприємним видовищем, коли уся бджолина сім’я просто гине. Щоб такого не сталося, варто правильно облаштувати будиночок для комах, щоб зробити його зручним і практичним.

Бджільництво – досить копітка та серйозна справа, яка вимагає наявності купи знань та професійних навичок. Найскладніше доводиться початківцям, бо вони часто змушені експериментувати й обирати комплектуючі, які можуть не підійти для кожного окремого випадку. Зі складнощами можна зіткнутися, наприклад, якщо купувати рамки для вуликів. Це якісні, надійні та довговічні вироби, які можуть відрізнятися за своєю вартістю та іншими характеристиками. Але ціна в цьому випадку не є пріоритетним критерієм вибору.

Якими бувають бджолині рамки

Перед купівлею варто звернути увагу на моделі, що пропонують сучасні виробники. Існує декілька найбільш поширених різновидів. Це такі:

  • Накривачі для годівниць. Вони знаходяться по обидва краї гнізда й повинні бути темними. Основна функція – забезпечити максимум збереження тепла всередині вулика, а також відділення його від пустого простору в конструкції. Вони заповнюються пергою та медом, прикривають розплідні рамки. З настанням холодів використовують медові соторамки.
  • Розплідники й інкубатори. Останні використовують для масового розпліднення бджолиних маток. Вони виглядають, як стандартні рамки, що ставляться в середину гнізда. Для нормального дозрівання треба постійно підтримувати температуру в діапазоні до 36 градусів, при цьому, показник відносної вологості має досягати приблизно 60 відсотків.
  • Заставні рами. Їх використовують, коли треба зігріти бджолиний будинок. Такі моделі виглядають, як суцільні дерев’яні пластини, зроблені за розмірами вулика. Між заставною рамою та бічною стінкою встановлюють ущільнювач для якісного утеплення.
  • Будівельні. Вони допомагають зменшити кількість бджолиного воску та трутнів, а також ефективно боротися з різноманітними хворобами комах. Такі рамки мають стандартні розміри й розміщуються по центру гнізда.

Переглянути доступні варіанти можна в магазині Ваша Пасіка.

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.