Якісний інвентар для кухні та кафе, ресторану чи іншого закладу громадського харчування – одна із запорук зручного ефективного приготування страв, а також позитивного враження у гостей від відвідування.
Як на кухні, так і в залі повинен використовуватися професійний посуд, спеціально створений для сфери HoReCa. До обладнання кухні посудом та приладдям необхідно підійти з належною відповідальністю. Все необхідне для приготування має відзначатися такими ознаками:
- Відповідністю стандартам безпеки й гігієни. В матеріалах виготовлення не повинно міститися жодних шкідливих речовин, що здатні негативно вплинути на здоров’я відвідувачів і персоналу.
- Функціональністю. Так, каструлі, сотейники та сковорідки сумісні як з газовими, так й з індукційними плитами. Ножі ідеально гострі та ергономічні. А контейнери для інгредієнтів та готових страв підходять для їх зберігання при кімнатній температурі, в холодильнику та морозильній камері.
- Придатністю до миття у професійних посудомийних машинах, з застосуванням спеціальних засобів. Таким чином, посуд буде готовий до використання набагато швидше, ніж при ручному митті, й для очищення знадобиться менше води й електроенергії.
Якість виробництва – теж дуже значущий критерій. Будь-які дефекти вказують на те, що предмет краще не купувати. Кріплення між ручкою та корпусом каструлі, сковороди чи друшляка мусять бути надійними, фарбоване або антипригарне покриття – стійким до експлуатаційних чинників.
На що звертати увагу перед придбанням, щоб посуд для подачі страв та напоїв виправдав очікування?
Збираючись купити професійний посуд для ресторану чи іншого закладу, орієнтуватися потрібно на такі характеристики:
- Практичність у використанні. Для виготовлення застосовуються непористі матеріали, завдяки чому поверхня не вбирає жодні запахи. Оптимально надавати перевагу стійким до ударів та інших механічних впливів виробам – як чашкам, тарілкам і т.д., так і столовому приладдю.
- Невибагливість у догляді. Професійний посуд та інвентар в заклади громадського харчування повинен витримувати високі температури й контакт з мийними засобами сильної дії, легко очищуватися.
- Зовнішній вигляд, відповідний концепції закладу. Традиційно для класичного ресторану підбирають кераміку, фарфор у спокійних відтінках, часто – з вишуканим, але ненав’язливим, декором. Бари зазвичай обладнують стильними наборами в оригінальному, помітному оформленні та колірній гамі. А для піцерії підбирають як тарілки різноманітних тонів, так і дошки для подачі з цікавим дизайном.
Загальний антураж допоможуть створити аксесуари для столу – серветниці, підставки для пляшок, місткості для спецій для й т.д.
Як визначити кількість комплектів для сервірування та столового приладдя на заклад?
На відміну від організації домашнього харчування, у ресторанах, барах та кафе на персону має припадати більш ніж один комплект. Це пов’язане з тим, що не завжди певні предмети доступні до використання, оскільки певний час перебувають у мийці. Та й імовірність ситуацій, коли чашка або тарілка випадково розбиваються, не варто виключати. Щоб розрахувати потрібну кількість, слід відштовхуватися від числа посадкових місць. Скляний чи керамічний посуд для ресторану купується у кількості по 3 комплекти на одну людину. Для барів цей коефіцієнт буде знижений удвічі – достатньо помножити кількість посадкових місць на 1,5. Здійснюючи розрахунки, береться до уваги кількість відвідувачів у пікові години – тобто, в час, коли в залі перебуває одночасно найбільше гостей протягом робочої зміни.