Володимир Зеленський здійснив успішний візит до США

Американці продовжать підтримку України зброєю, фінансами та політичним впливом.

21 грудня Президент України Володимир Зеленський у Вашингтоні зустрівся із головою Білого дому Джо Байденом, а також выступив у Капітолії перед представниками Конгресу та Сенату Сполучених Штатів.

Як пише Bloomberg, Володимир Зеленський діставався США поїздом і літаком в умовах підвищеної секретності.  "У середу 21 грудня вранці Зеленський прибув поїздом до польського міста Перемишль у супроводі посла США у Києві Бріджіт Брінк. Після цього Зеленський вилетів із сусіднього аеропорту Жешув-Ясенка, ключового польського вузла для транспортування допомоги Україні.

Опівдні за місцевим часом він приземлився на урядовому літаку США на об'єднаній базі Ендрюс за межами Вашингтона, а потім попрямував до Блер-хауса, традиційного місця для візитів високопоставлених осіб", - описує маршрут українського лідера видання.

Далі він здійснив дуже коротку подорож кортежем до Білого дому для зустрічі з Байденом.

Зеленський зустрівся з Байденом та першою леді США Джилл Байден на вході до Білого дому. 

Байден під час розмови з Зеленським наголосив, що глава правлячого режиму РФ Володимир Путін намагається використати зиму як зброю, але український народ продовжує надихати світ.

002

За його словами, США збираються посилити здатність України захищати себе, "особливо протиповітряну оборону за допомогою ракетної батареї Patriot і навчатимемо українські сили їх використанню".

Володимир Зеленський у Білому домі вручив своєму американському колезі медаль та лист від українського командира батареї HIMARS, з яким президент України зустрівся у Бахмуті, та розповів Байдену про поїздку. 

003

Президенти обговорили:

  • планування подальших дій на полі бою;
  • військову та гуманітарну допомогу;
  • навчання українських військових;
  • санкції проти РФ;
  • економічну підтримку;
  • допомога в енергетиці;
  • шляхи закінчення війни;
  • формула "справедливого миру".

Президент Сполучених Штатів Джо Байден пообіцяв Володимиру Зеленському, що Вашингтон та його союзники продовжуватимуть допомагати Україні у війні з РФ, задовольняючи фінансові, гуманітарні та військові потреби. Він засудив дії Росії щодо руйнування громадянської інфраструктури та спроби використати зиму як зброю, водночас наголосивши, як опір українців "продовжує надихати світ".

"Для нас честь бути на вашому боці у жорстокій війні Путіна. 300 днів – важко повірити, скільки ми в цьому живемо. Триває жорстокий напад на право України існувати як держава, напад на невинних українців без жодних причин, хіба залякування", – зауважив президент США.

Він засудив дії Росії з руйнування цивільної інфраструктури й намагання використати зиму як зброю, водночас відзначивши, як спротив українців "продовжує надихати світ".

"Американці гордо підтримують їх, і демократи, й республіканці, разом із нашими союзниками в Європі, Японії тощо, аби гарантувати, що ви маєте фінансову, гуманітарну і безпекову допомогу, якої ви потребуєте. Ми сьогодні про це поговоримо. І ми будемо продовжувати зміцнювати здатність України оборонятися, зокрема протиповітряну оборону, і саме тому ми надамо Україні батарею ЗРК Patriot і навчимо ваші війська коректно її використовувати", – наголосив Байден.

Президент США Джо Байден заявив, що є дві причини, чому США не дає Україні всього того, що вона хоче для перемоги над Росією. 

"Чому ми не дамо Україні все, що вони хочуть, щоб ми дали? З двох причин. Є цілий Альянс, якому важливо підтримувати Україну, оскільки йдеться про єдність рішень блоку НАТО. Інша причина - деякі західні політики не хочуть вступати у війну, вважаючи , що така передача спровокує ескалацію з Росією, і не хочуть розпочинати Третю світову війну. І цього можна здобути за рахунок того, щоб Україна здобула перемогу на полі бою", - заявив Байден.

За словами президента США, він провів і проводить сотні годин у розмовах із лідерами інших країн, щоб переконати їх надати військову допомогу Україні.

"Президент України може не переживати - ми не залишимо Україну та допоможемо їй перемогти", - підсумував президент США,

Президент України Володимир Зеленський подякував США за підтримку України. Він наголосив, що відносини двох держав вийшли на новий рівень. 

Під час спільної прес-конференції із Джо Байденом, глава України сказав, що справжнім викликом для українців стане зима.

"Ми повинні пройти цю зиму, ми повинні захистити наших людей. Ключове гуманітарне питання - питання виживання", - сказав він.

Президент зазначив, що Україна продовжуватиме роботу щодо посилення безпеки власного повітряного простору. У цьому питанні, на його думку, одну із головних ролей можуть зіграти системи ППО Patriot.

"Після Patriot ми ще раз дамо сигнал президенту Байдену, що ми ще хотіли б отримати Patriot", - сказав Зеленський.

Зеленський додав, що для людей, які втратили рідних під час війни, стала важливою помста.

"І чим довше триватиме ця війна, тим більше буде таких батьків, які житимуть помстою, тому що іншого сенсу у них жити більше немає. І я знаю таких людей. Немає жодного справедливого миру у війні, яку нам принесли ці нелюди", - додав він.

Говорячи про можливість переговорів із Путіним, Зеленський зазначив, що сенсу в них зараз немає.

"У 2019 році у нас була нормандська зустріч. Тоді ми посилали йому меседжі, щоб не було повномасштабного вторгнення. Він казав, цього ніколи не станеться, він усім брехав. Для чого тепер звертатися до людини з хибним ставленням до реальності? Він більше не суб'єкт цивілізованого світу", - наголосив він.

Зеленський додав, що агресор має бути покараний.

Джо Байден наголосив, що агресор у війні - Росія, яка не лише розв'язала несправедливу війну, а й намагається знищити всіх українців - обстрілюючи інфраструктуру країни, бажаючи залишити їх без світла, тепла та їжі.

"Росія використовує зиму як зброю, вона морозить людей до смерті", - сказав Байден.

Він зазначив, що Україна виграла боротьбу за Київ, виграла боротьбу за Херсон, виграла боротьбу за Харків та перевершила очікування Росії.

"Світло переможе пітьму! Пане Зеленський, ми з вами" - наголосив Байден.

Також глава Білого дому сказав, що США надають Україні додаткову військову допомогу на $1,85 млрд, вона включає системи ЗРК Patriot, очікується підписання 45 мільярдів додаткової допомоги для України.

Володимир Зеленський також  выступив у Капітолії перед представниками Конгресу та Сенату Сполучених Штатів. 

Зеленського зустріли у Конгресі оваціями.

005

Зеленський закликав до продовження фінансової підтримки з боку США, звертаючись до Конгресу: "Ваші гроші – це не благодійність. Це інвестиції у глобальну безпеку і демократію, якими ми розпоряджаємося найбільш відповідально".

Він також закликав членів Конгресу посилити санкції проти Росії та "притягнути до відповідальності терористів за агресію". Він зазначив, що Президент США Джо Байден підтримав його мирний план з 10 пунктів, але додав, що кожен член Конгресу може допомогти в реалізації.

Росіяни "використовують все" проти українських міст, таких як Бахмут, але Україна "тримає оборону і ніколи не здасться", сказав Зеленський під бурхливі оплески. - Минулого року там, у Бахмуті, проживало 70 000 людей... Зараз там залишилося лише кілька цивільних. Кожен сантиметр цієї землі просякнутий кров'ю... Донбас кілька разів переходив з рук у руки в запеклих і навіть рукопашних боях. Але український Донбас стоїть", - сказав він.

Зеленський заявив, що українці святкуватимуть Різдво цього року, незважаючи на звірства війни: "Навіть якщо не буде електрики, світло нашої віри в себе не згасне".

004

Президент закінчив свою промову, сказавши, що Україна досягне "абсолютної перемоги", повторивши свої слова з початку виступу: "Україна жива і сильна".

006

Наприкінці свого виступу Зеленський передав Конгресу бойовий прапор із Бахмута як вияв вдячності за допомогу.

007

Після цього спікерка Палати представників Ненсі Пелосі подарувала Зеленському прапор Сполучених Штатів. 

За матеріалами Інтернет-видань

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.