Лондон офіційно оголосив про передачу танків для ЗСУ

Тепер питання - хто швидше потрапить до ЗСУ: Challenger 2​ чи Leopard 2​ від Польщі.

Збройні Сили України отримають основні бойові танки Challenger 2 від Великої Британії. Про це офіційно повідомив британський уряд за результатами розмови прем'єр-міністра країни Ріші Сунака з Президентом України Володимиром Зеленським. Окрім танків, Україна також може розраховувати на додаткові артилерійські системи, - пише DEFENSE EXPRESS

"Прем’єр-міністр окреслив прагнення Великої Британії посилити нашу підтримку Україні, зокрема шляхом надання танків Challenger 2 та додаткових артилерійських систем", - йдеться у повідомленні уряду Великої Британії.

Окрім того, зазначено, що  "...весь уряд Великої Британії буде інтенсивно працювати з міжнародними партнерами, щоб швидко надати таку підтримку, яка дозволить Україні скористатися їхньою перевагою, виграти цю війну та забезпечити тривалий мир".

Водночас офіційно кількість танків Challenger 2, яка може бути передана до України, не розголошується. За інформацією британських ЗМІ мова може йти, як мінімум у першому транші, у 14 машин. Тобто танкову роту стандарту НАТО, при цьому чотири з них будуть надані у мінімально можливі терміни. Скоріш за все, саме ці чотири машини будуть використовуватись для навчання екіпажів.

Також зазначимо, що на користь передачі до України танків Challenger 2 говорив й намір Лондона скоротити кількість машин у строю. Станом на 2021 рік, відповідно до Military Balance, британська армія мала 227 танків Challenger 2, але лише 148 з них мали пройти модернізацію до рівня Challenger 3. Ще до 80 одиниць можуть знаходитись на консервації у різному стані, тобто загальний ресурс становить до 159 машин.

che2

Зазначимо, що танк Challenger 2 має свої особливості. Зокрема мова йде про доволі важку машину, бо з комплектами додаткового захисту він важить 75 тонн, що робить його одним з найважчих у світі. Без них - 64 тонни, що відповідає рівню Leopard 2 у версії A7. Такий рівень ваги пов'язаний із вагомим рівнем захисту машини, який публічно досі не розголошується.

Нагадаємо, що до цього офіційне рішення передати Україні танки Leopard 2 оголосив президент Польщі. Але це рішення, у будь-якому випадку, формально залежить від Німеччини через правила реекспорту озброєння. І тому є питання, який танк потрапить до ЗСУ Challenger 2 чи Leopard 2.

che3

Водночас, колишній глава Генерального штабу британської армії, генерал Річард Даннатт вважає, що в Україну треба відправити не менше 50 танків для того, аби реально вплинути на ситуацію на полі бою. Даннатт розкритикував повідомлення, що Британія, імовірно, запропонує 12 танків, - повідомляє британський телеканал Sky News.

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.