У Слов’янську презентували книгу з хронікою битви за місто під час збройної агресії РФ на сході України

Документальне дослідження, автором якого є директор Департаменту комунікацій МВС України Артем Шевченко, є літописом перших трьох місяців війни проти України.

Презентація книги «Слов‘янськ. Початок війни» відбулася на Соборній площі міста, яке стало театром трагічних і героїчних подій в сучасній історії України.

Участь у заході взяли автор, директор Департаменту комунікацій МВС України Артем Шевченко, директор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький, начальник Головного управління Національної поліції в Донецькій області Микола Семенишин, військовослужбовці НГУ (в/ч 3035), поліцейські патрульного полку поліції особливого призначення «Київ».

Книга з передмовою міністра внутрішніх справ Арсена Авакова містить хронічку найважливіших епізодів битви за Слов’янськ та спогади героїв, які брали у них безпосередню участь. Кожен розділ починається зі слова «перший»:перший бій, перша кров, перша перемога, бо країна вперше стикнулася з необхідністю захищатися від збройної агресії.

kniga2

«Наступ на Слов’янськ закінчився перемогою - це перша велика перемога у боротьбі за незалежність проти підступної російської агресії. Я намагався зрозуміти, чому саме Слов’янськ, і моя версія, що ворог прийшов сюди не випадково. Слов’янськ – це та територія, де ворог за весь час війни зайшов якнайдалі в глиб України. Бачу декілька причин цього, і одна з них пропагандистська – назва міста була зручна для наративу про необхідність захищати удавані інтереси «слов’янського світу», «руського миру». Крім того, психологічно це сильно впливало - що ворог пішов так далеко та загрожував Харкову та іншим великим містам», - відзначив Артем Шевченко.

Автор книги на власні очі бачив все, що відбувалося у Слов’янську, працюючи журналістом, висвітлював ті буремні події - від захоплення міста до його звільнення. У виданні використано архівні фото, записи інтерв’ю з ключовими військово-політичними керівниками України, які ухвалювали головні рішення в ті тяжкі часи. Також оприлюднено карти, надані Генштабом, які показують, як розвивалася операція щодо звільнення півночі Донеччини.

Книга присвячена пам’яті всіх 63-ох військовослужбовців Служби безпеки України, Збройних сил України, Національної гвардії і тоді ще міліції, які загнули у битві за Слов‘янськ з 12 квітня до 5 липня 2014 року.

kniga3

«Це унікальне документальне дослідження, яке повинні знати ми всі, бо там - правда. Схиляємо голову перед нашими побратимами, які віддали життя за наш мир і спокій», - сказав начальник поліції Донецької області Микола Семенишин.

У книзі описано також перший досвід протидії новим – гібридним викликам, коли доводилося боротися не тільки з видимим ворогом, але й масованою російською пропагандою.

kniga4

«Ми побачили колосальний інформаційний вплив на місцевих жителів з боку РФ, і тоді ми всі були не готові до цього. Тож треба було створювати аналітично-інформаційний центр, щоб протидіяти цьому. Ми працювали на ентузіазмі, розкидували з гелікоптера листівки над містом. Зараз, повернувшись сюди через п’ять років я бачу, що це дійсно українське місто. Ця книга – як розсекречені архіви, і я радий, що вона з’явилася так швидко, а не через 50 років», - зазначив Олексій Лебедь, колишній прес-офіцер штабу АТО, автор багатьох бойових фото у книзі, нині начальник пресслужби Національної академії Національної гвардії України.

Джерело: прес-служба поліції Донецької області

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.