Піп УПЦ (МП) із селища Ярова вирушив на 7 років за ґрати за зраду України

«Батюшка» проповідував ідеї приєднання до росії та підтримував окупантів.

За публічного обвинувачення Донецької обласної прокуратури судом ухвалено вирок мешканцю смт Ярова за фактом колабораційної діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України). Йому призначено покарання у вигляді 7 років ув’язнення з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування на строк 12 років з конфіскацією майна.

Про це повідомляє Відділ інформаційної політики Донецької обласної прокуратури.

Прокурором у суді доведено, що у травні 2022 року настоятель «Казанської» парафії смт Ярова Горлівської єпархії УПЦ МП вступив у змову з військовими армії країни-агресора та за їх вказівкою організував збір мешканців у приміщенні місцевого клубу. Користуючись повагою серед селян, священик повідомив громадянам, що населений пункт перебуває під контролем військ РФ і запропонував підтримати кандидатуру нового керівника місцевої влади для взаємодії з окупантами.

Після деокупації українськими захисниками населеного пункту чоловіка заарештували.

Досудове розслідування здійснювалось ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

"Під час тимчасової окупації району, він публічно виправдовував збройну агресію рф і закликав місцевих жителів підтримати загарбників, - йдеться у повідомленні прес-служби СБУ. - Крім того, він агітував парафіян взяти участь у псевдореферендумі та «проголосувати» за «приєднання» регіону до росії. Також пропонував людям «обрати» нового «голову» селища Ярова, який мав діяти у складі місцевої окупаційної адміністрації.

Свою підривну діяльність зловмисник погоджував з представниками командування військових угруповань рф.

«СБУ робить все, аби жоден зрадник України та колаборант не уникнув відповідальності. Окрему увагу приділяємо тим, хто прикриваючись рясою, працює на ворога. Підкреслюю – наявність ряси і кадила не є обтяжуючою обставиною, але вони також жодним чином не звільняють зрадників від законного покарання. Тож вирок суду – ще один чіткий сигнал усім колаборантам», – підкреслив Голова СБУ, генерал-майор Василь Малюк.

Загалом у 2022 році СБУ відкрила 52 кримінальні справи, в яких фігурують 55 священнослужителів УПЦ (МП), у т. ч. 14 архієреїв церкви. Майже 200 клірикам РПЦ заборонено в’їзд в Україну. Також запроваджено низку санкцій стосовно функціонерів УПЦ (МП) та РПЦ".

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.