Росіян і білорусів повернули до світових змагань з фехтування

У Федерації фехтування України "глибоко шоковані та обурені".

Президент Федерації фехтування України Михайло Ілляшев шокований і обурений тим, що Міжнародна федерація фехтування (FIE) повернула росіян і білорусів до світових змагань.

Про це він заявив у коментарі "Суспільному".

"Ми глибоко шоковані та обурені, і ми негайно скликаємо засідання президії (Федерації фехтування України – ред.) для прийняття рішення щодо нашої реакції на дії FIE та їх можливе оскарження, - сказав Михайло Ілляшев. - Протягом вихідних будемо консультуватись з членами федерації, спортсменами, тренерами, НОКом, Міністерством молоді та спорту".

Спортсмени з Росії та Білорусі були відсторонені від участі у змаганнях FIE з березня минулого року через війну в Україні. Зараз Міжнародна федерація фехтування дозволила російським та білоруським спортсменам знову брати участь у змаганнях, зокрема у відборі на Олімпійські ігри 10 березня. Російським і білоруським командам дозволили повернутися 85 голосами проти 51-го, троє утримались. Офіційним особам дозволили відвідувати змагання FIE 88 голосами проти 48-ми, двоє утрималися.

Дві спроби Федерації фехтування України заблокувати це рішення не увінчалися успіхом.

Рішення набуде чинності з другої половини квітня цього року, напередодні  Чемпіонату світу з фехтування в Мілані, який запланований на липень. Це дозволить білоруським та російським спортсменам взяти участь у відборі на Олімпійські ігри 2024 року в Парижі.

Міжнародна федерація фехтування стала першою міжнародною організацією, яка зняла санкції з російського спорту.

КОМЕНТАР

Українська олімпійська чемпіонка з фехтування Ольга Харлан висловила виданню UA.Футбол свою думку щодо рішення Міжнародної федерації фехтування допустити росіян та білорусів до міжнародних змагань.

feht2

"Я можу сказати, що все це було заздалегідь продумано. На мій погляд, це рішення було сплановано давно, і вони знали, як це зробити.

Міжнародна федерація фехтування робитиме все можливе, щоб представники Росії та Білорусі їздили на змагання. Змінюватимуть місця проведення, якщо ці фехтувальники не можуть туди поїхати.

Якщо хтось не захоче з ними фехтувати чи влаштувати бойкот, то вже оголосили про покарання за кодексом. Я не знаю що робити. Я хочу їздити на змагання та жити своє життя, фехтувати, але якщо так, не розумію, що робити.

Я виступала, а також президент Російської Федерації фехтування. Я говоритиму як є. Це було цинічно. Коли я наводила інформацію про те, що більшість їхніх спортсменів є армійцями і перебувають під Путіним, то мені відповіли, що у всіх країнах спортсмени представляють якісь армії, але на те, що їхня армія вбиває людей, ніхто на це не дивиться, по-друге, в мій бік прозвучала заява від президента федерації Росії Ілгара Мамедова, що в листопаді мені пропонували приїжджати в Росію і "робити мир", я тоді сказала: "Це неможливо ще років 50. Це мінімум. Він згадав це, і сказав, що пропонував нашій збірній "робити мир", а ми ось такі не хочемо.

Я винесла з сьогоднішньої події, що країни, які взагалі не знають, що таке фехтування, тобто вони за 4 роки були на одному змаганні, мають право голосу.

Вони не розуміють, що взагалі відбувається… Це дуже боляче. Дуже засмучує. Особисто я не знаю, що робити. Думаю, це дилема для багатьох фехтувальників.

Я можу сказати, що прогнозувала та думала, що до цього йде. Але сподівалася на якийсь найкращий світ та підтримку більше, ніж зараз є.

Нас багато хто підтримував, звичайно, не так багато як проти нас. Але європейські країни сказали, що це неможливо. Азія взагалі мовчала", - сказала Харлан.

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.