Вчені винайшли рідкометалевого «Термінатора»

Цей «робот» протискується крізь грати, прямо як Т-1000.

Група вчених з університетів Китаю, Гонконгу та США створила металевого «робота», — матеріал, який під впливом магнітних полів може змінювати стан із твердого на рідкий, і таким чином може проникати в отвори, які менші за його розмір.

Робота була опублікована в журналі Matter, що рецензується, коротко її суть переказує The Washington Post.

"Робот" створений з магнітних мікрочастинок на основі неодиму, які укладені в оболонку з галію - цей м'який метал плавиться при температурі всього 28,9 градусів за Цельсієм. Під впливом магнітного поля частинки здатні нагрівати і плавити галій: після цього «робот» перетворюється на рідкий стан.

Потім магнітне поле можна використовувати для того, щоб рідкий метал рухався у потрібному напрямку. Після проходження перешкоди «робот» охолоджується та відновлює свою первісну міцність. І навіть свої обриси, якщо, звичайно, охолоджуватися рідкий метал буде в заздалегідь підготовленій для цього формі.

Можливості нового матеріалу його творці продемонстрували у ролику, який відсилає до відомої сцени з «Термінатора 2», де робот Т-1000 проходить крізь прути металевих ґрат. У відео, випущеному вченими, антропоморфний міні-робот заввишки приблизно 10 міліметрів знаходиться за ґратами, що нагадує тюремну. Його нагрівають до 35 градусів за Цельсієм, через що той плавиться, а потім витікає через отвори між лозинами. Потім мініатюрний Т-1000 відновлює форму вже з іншого боку ґрат (для цього перед ґратами автори статті наперед зробили глибокий відбиток).

Вчені показали, як технологію можна використовувати як «розумний припій» — рідкий метал можна відправити в важкодоступні місця, після чого він застигне в місці контакту, фіксуючи спайку деталей.

Опитані порталом NewScientist вчені зійшлися на думці, що в майбутньому нова технологія зможе «змінити правила гри», зокрема, в медицині. Але для того, щоб ця технологія почала широко використовуватися, ймовірно, знадобиться ще багато років.

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.