В чому особливість українських вишиванок

В Україні не втрачає популярності вишиванка-національний одяг з вишитими візерунками та орнаментами, які мають особливий сенс для українців.

З урахуванням сучасних тенденцій в моді, сьогодні цей одяг намагаються шити в «оновленому» вигляді. Її із задоволенням носять чоловіки, спеціально для яких майстри з різних регіонів країни виготовляють ексклюзивні чоловічі вишиванки. Носять їх і жінки-сорочки, кофти, спідниці, сукні. Розглянемо, в чому ж особливість жіночих і чоловічих вишиванок.

Жіночі вишиванки

Традиційно, дівчата шили цей одяг, собі, своїм обранцям, і дітям. З давніх часів, на берегиню домашнього вогнища покладався обов'язок охороняти своїх близьких від злих духів, тому використовувалася будь-яка вільна хвилина для виготовлення вишиванки. Українці завжди вірили, що візерунки мають містичну силу, які захищають їх від бід, тому їх наносили на одяг. Вишиванки шилися скрізь, і завжди. Шиють їх і сьогодні-наприклад, на сучасному ринку можна купити вишите плаття довге, коротке, з рукавами, без рукавів.

Раніше, як і зараз, вважалося, що білу сорочку повинна мати кожна дівчина. Найчастіше їх прикрашали рослинними мотивами. Причому, відрізнявся і колір малюнка, де синій призначався для жінок похилого віку, а білий для молодих дівчат. Спідниці прикрашали ідентично, як і сорочки, тільки знизу додавалася ще одна лінія з візерунками.

Чоловічі вишиванки

Чоловіки завжди носили білі сорочки з візерунками. Малюнок, зображений на традиційному одязі, по-перше, повинен був захищати чоловіка під час бою, по-друге, показував, що у нього дружина – хороша господиня. Візерунки могли мати синьо-червоний, чорний і червоний кольори. Але з часом в їх традиційний стиль пошиття були внесені деякі зміни. Тому сучасні вишиванки являють собою щось абсурдне явище.

Українські вишиванки в сучасному стилі

Сучасна вишивка на одязі виступає не тільки декорованим прикрасою, але і декоративним мистецтвом і модним віянням в мистецтві. Стильний і прекрасний образ можна створити за допомогою сорочки і штанів, прикрашеними візерунками і орнаментом. Кулони, невеликі ланцюжки, етнічні великі прикраси можуть відмінно поєднуватися з вишиванкою.

Сьогодні такий одяг виглядає більш сучасно і вишукано. Це вже давно не музейний експонат, а частина стильного і сучасного образу, від класичного до повсякденного. Вона відмінно поєднується з тим чи іншим одягом.

Вишиванка представлена сукнями, трикотажними блузами, притальними нарядами та іншими види гардероба, що відрізняються:

  • • за фасоном;
  • • типу крою;
  • • кольором полотна і малюнка.

Традиційний наряд може мати більш спокійні або яскраві тони, які відмінно підійдуть для роботи, будь-якого святкового заходу і повсякденного носіння.

На закінчення

Сьогодні вишиванка залишається традиційним одягом в українців, яка не перестала бути актуальною річчю, тому як і раніше користується великим попитом. Завдяки великій їх різноманітності, можна легко створити будь-який образ, від простого до стильного. Будь-яка жінка або чоловік у вишиванці буде виглядати красиво, неповторно і привабливо.

*реклама

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.