Щомісячна допомога для переселенців: як її отримати

Щомісячна допомога для переселенців: як її отримати

Повномасштабна війна Росії проти України змусила сотні тисяч людей покинути свої домівки та шукати прихистку в інших регіонах.

Переселенці потребують не лише моральної, а й здебільшого матеріальної підтримки, адже встигли взяти з собою лише життєво необхідне, а інколи – і того не мають. Щоб компенсувати внутрішньо переміщеним особам витрати, що зросли при переїзді, держава запровадила допомогу переселенцям.

Як її оформити, докладно розповідає Гід з державних послуг – інформаційний онлайн-сервіс, який зібрав повні відомості про допомогу для ВПО та інші послуги. 

Кому та скільки допомоги можна оформити

Встановлена щомісячна допомога для переселенців складає 3000 гривень на дитину та особу з інвалідністю, а також 2000 гривень на кожну іншу особу. 

В переліку осіб, які можуть розраховувати на допомогу:

  • люди, що виїхали з ТОТ Крим і з територій активних бойових дій (повний перелік затверджено відповідним розпорядженням уряду) та стали на облік як внутрішньо переміщені особи;
  • особи, які на 1.03.2022 отримували щомісячну допомогу згідно з постановою №505 від 2014 року (звертатися по послугу не потрібно – кошти нараховуються автоматично).

Отримувати «допомогу» ВПО можуть до припинення воєнного стану та ще один місяць після цього. 

Як діяти, щоб отримати кошти

Фізичній особі потрібно звернутися до установи соцзахисту, ЦНАПу або виконкому місцевої ради та подати відповідну заяву. Надати електронне звернення про надання послуги можливо через Портал Дія і через застосунок Дія. 

Якщо особа неповнолітня, вона може подати заяву самостійно або це робить близький родич від її імені. 

Гроші зараховуються на картку Ощадбанку. Якщо рахунку в цій установі немає, його потрібно відкрити, звернувшись до будь-якого відділення. 

Інші види державної допомоги під час війни

Також передбачено компенсацію за комунальні послуги тим мешканцям України, які безоплатно прихистили у своїх домівках переселенців з територій бойових дій. Розмір допомоги становить 14,77 грн на кожний людино-день незалежно від віку біженця. Гроші нараховуються після подання відповідної заяви до 20 числа наступного місяця. 

Підприємці, які працевлаштували внутрішньо переміщених осіб, також можуть оформити допомогу. На кожну особу, за яку роботодавець відраховує податки у бюджет, держава сплачує 6500 грн щомісяця. 

Ці та інші види підтримки дають змогу підтримувати прийнятний рівень життя тисячам людей, які опинилися у скрутному положенні під час війни. 

 

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.