Фонд Сергія Притули купив супутник і доступ до бази даних супутникових знімків для української армії

Гроші збиралися на безпілотники, але ця покупка принесе набагато більше користі.

Популярний український телеведучий, волонтер Сергій Притула повідомив, що за 600 мільйонів, які збирали на Байрактар, придбали супутник. 

За його словами, були переговори з Міністерством оборони України, після було прийнято рішення придбати супутник. Він надасть доступ до бази даних супутникових знімків компанії Айсай більш як на рік. Також це дозволить військовим планувати оперативні операції.

"Ми купили супутник, але це не просто один супутник, він дає нам доступ до бази супутникових знімків сузір'їв супутників компанії Айсай, і цей доступ ми викупили більш ніж на рік уперед. Тепер наша армія буде максимально швидко отримувати супутникові знімки високої якості, які допоможуть нам з оперативним плануванням операцій. "Бавовни" буде багато", - сказав він.

***

Отримавши супутник ICEYE, комунікаційники вирішили уточнити і показати українцям, доступ до яких саме знімків отримають тепер Збройні сили України. Про це повідомляє Управління стратегічних комунікацій ЗСУ.

Супутники ICEYE роблять зйомку за допомогою синтезованої радіолокаційної апертури (SAR) у будь-який час доби і за будь-яких погодних умов.

"Системи SAR завдяки автоматичному розпізнаванню об'єктів із застосуванням розподіленого радіолокаційного зображення та цифрової обробки сигналів здатні бачити... крізь перешкоди. Тобто, грубо кажучи, не те щоб щільна хмарність, а навіть стіни будівель для цієї системи не перешкода", – йдеться в повідомленні.

***

Більш детальні подробиці про покупку повідомляє спеціалізоване видання DEFENSE EXPRESS.

"Головна особливість цих супутників у тому, що вони знімають не у видимому спектрі, а за допомогою технології SAR - радару з синтезованою апертурою. Це дозволяє їм дивитися через хмари, туман, дим, не залежати від рівня освітленості і регулярно здійснювати знімки.

sp1

Роздільна здатність таких знімків становить 1 метр на піксель при знімку району 15х15 км, чого вже достатньо для виявлення військової техніки (при меншому розміру площі фільмування можливо досягти кращих результатів до 0,25 м на піксель). Також є режим потокового сканування з роздільною здатністю 3 метри на піксель при фільмуванні смугою 30х50 км.

sp2

Одночасно на орбіті знаходиться 21 супутник компанії ICEYE, що робить її оператором найбільшого "флоту" SAR-супутників у світі. Кожен з них розміщується на близько-полярній орбіті з кутом нахилу 97,7 градуса з параметрами 560х580 км.

sp3

Кількість супутників має вкрай важливе значення через те, що від цього прямо залежить темп оновлення даних. Кожен з супутників проходить над тим самим об'єктом раз на 22 дні, що враховуючи розмір угрупування оновлювати данні раз на добу.

Таким чином стає можливість відстежувати ворога, слідкувати за концентрацією техніки, боєприпасів, розміщення складів боєприпасів, фортифікаціями й при цьому нехтувати не тільки погодою, але і засобами маскування противника. Бо SAR радар може не те що через хмари дивитися, а й через маскувальну сітку заглядає.

sp4

А враховуючи те, що в умовах України, від 100 до 160 днів на рік хмарна погода - це має доволі високе значення. Але ж мова йде не тільки про розвідку на території України, бо стає можливим отримувати власні дані щодо дій РФ у глибокому тилу.

Таким чином можливо констатувати, що таке розширення розвідувальних можливостей Збройних Сил України дійсно має дійсно "космічне" значення".

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.