Як вирішується проблема з курячими яйцями в Україні

Через втрати у зв'язку з російською агресією, ціни на товар злетіли до небес, і перспективи галузі задоволені сумними.

 

Кілька днів тому речниця Донецької ОВА Тетяна Ігнатченко поділилася у Facebook шокуючими фотографіями руйнувань, які отримала через російські обстріли підприємство "Фенікс" поблизу Святогірська, яке щодня давало 500 тис. яєць.

ya1

"З 1 травня росіяни майже щодня обстрілювали підприємство "Фенікс" ракетами й артилерією. Росіяни починали гатити наприкінці зміни на виробництві. О 17:30 працівники виходили із цехів, і коли вони вулицею йшли до транспорту, окупанти розпочинали обстріл. Тоді на підприємстві працювало понад 150 людей. Окупанти гатили по "Феніксу", поки не перебили всі комунікації, обладнання, убили птицю", - написала Ігнатченко.

ya2

"Собівартість курки на той час становила в середньому 150 гривень. У нас їх було 800 тис. От і рахуйте: лише на птиці підприємство втратило 120 млн гривень. А ще ж обладнання, приміщення. Загальні збитки ще не підрахували", - зазначив власник підприємства Ігор Зиньковський.

ya3

Зараз на виробництві прибирають убитих птахів, відновлюють дахи, комуніукації. Кількадесят курей вижили, попри відсутність звичних умов.

Це - лише один приклад втрат, які зазнала галузь через агресію Росії. Ще більш тривожнішу інформацію повідомив в інтерв'ю виданню "Економічна правда" власник однго з найбільших аграрних холдингів в Україні UkrLandFarming Олег Бахматюк.

"Із 470 тисяч гектарів землі в нас залишилося 310 тисяч гектарів. Інша земля в окупації та сірій зоні, де ведуться воєнні дії: у Херсонській, Миколаївській, Донецькій, Луганській, частині Запорізької та Харківської областей, каже бізнесмен. - На півдні ми втратили величезне управління на 140 тисяч гектарів. Там було техніки на 80-100 мільйонів доларів, міндобрив та насіння ще на 90 мільйонів доларів. За нашими даними, усе це розграбоване, уся техніка вивезена.

У зоні окупації втрачені фабрики "Чорнобаївка" та "Чорнобаївка нова". Це найбільший птахокомплекс, де померли 4,5 мільйона птиці. Птахофабрика "Ареал-Снігурівка" розбомблена (Миколаївська область, місто Снігурівка. – ЕП), виробництво в Миколаєві, Волновасі та Бахмуті зупинене, Донецька птахофабрика зупинена. Розбомблена Київська птахофабрика, пошкоджена Макарівська – вони теж не працюють.

ya5

Панорама птахокомплексу "Чорнобаївське". Так виробництво виглядало до повномасштабного вторгнення росіян в Україну.

У результаті "Авангард" (входить у структуру UkrLandFarming) упав на 60% від довоєнного обсягу виробництва яєць... У натуральному вигляді спад виробництва становить близько 100 мільйонів штук яєць на місяць".

За словами Олега Бахматюка, росіяни вкрали 15 тисяч тонн соняшнику на Донеччині, ще 80 тисяч тонн соняшнику і кукурудзи згоріли на Овруцькому елеваторі на Житомирщині, коли було пряме попадання. Крадуть техніку. Вивезено близько 100 тракторів, 100 комбайнів, 150 зерновозів.

Причину різкого зростання цін на яйця бізнесмен пояснює так: "По-перше, є сезонність: з травня по вересень населення займає 50% ринку, а з вересня 80% – це промислове виробництво яєць. У період, коли на ринку є надлишок яєць, виробництво йде в збиток, а в наступний період – у прибуток. Виробник має перекривати збиткові періоди, аби за рік виходити в дохід.

По-друге, поголів’я старіє. Коли наш інкубатор у Макарові був на окупованій території, ти не можеш завести батьківське поголів’я та інкубувати яйце. Відповідно, іде старіння поголів’я. Зараз курка вмирає. Продуктивність курки залежить від її віку. Літом вона несла 80%, а зараз несе 50% і просто вмирає.

Ми тримаємо старих курей, щоб на ринку не було ще більшого дефіциту. Якщо не відновити поголів’я, то на наступний рік буде ще більша катастрофа. Яєць не буде..."

Крім того, тепер виникла проблема у віяловими відключеннями електроенергії, оскільки потужність генераторів, що є на птахофабриках, не безмежна.

***

Птахофабрики Донецької області закупили 170 тисяч голів молодняку птиці яєчного напряму для подальшого вирощування. Про це повідомив Департамент агропромислового розвитку та земельних відносин Донецької ОВА.

"Птахівники області мають твердий намір відновити галузь птахівництва в Донецькій області. Так, у жовтні поточного року було закуплено за імпортом 170 тисяч голів молодняку птиці яєчного напряму продуктивності для подальшого вирощування", – йдеться в повідомленні.

ya4

На теперішній час в області внаслідок активних бойових дій зруйновано чотири сучасні птахофабрики, відзначається загибель більш 1 млн голів птиці.

Підкреслюється, що наразі стрімке зростання ціни на курячі яйця зупинилося, але економічно обґрунтоване зниження цін можливо досягнути лише через 5 місяців, так як за технологією вирощування птиці яєчного напряму, несучість курей-несучок зростає через 150 днів утримання.

"Із початку вересня 2022 року відзначається зростання ціни на яйця курячі, так середня закупівельна ціна торгівельних мереж України станом на 01.09.2022 складала 29,4 грн/десяток яєць, але на кінець жовтня 2022 року вона вже досягла 60,1 грн/десяток, або у 2 рази більше. По Донецькій області вищезазначена ціна на кінець жовтня поточного року складала 56 грн/десяток", – сказано в повідомленні Департаменту.

***

Міністерство аграрної політики та продовольства України та асоціація Спілка птахівників України уклали меморандум щодо стабілізації цін на курячі яйця. Про це повідомляє Мінагрополітики.

"Документ спрямований на те, щоб стабілізувати ціни на курячі яйця та не допустити перевищення оптово-відпускних цін реалізації від рівня, за яким яйця поставляються до торговельних мереж", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що виробники яєць у рамках меморандуму зобов'язалися наситити внутрішній ринок яйцями, зокрема збільшити чисельність поголів'я курей-несучок та обсяги виробництва яєць.

Мінагрополітики зі свого боку сприятиме, щоб виробники курячих яєць були забезпечені необхідними умовами та ресурсами для роботи, а також могли залучити доступний кредитний ресурс для своєї виробничої діяльності. Крім того, міністерство сприятиме стабільності внутрішніх цін на зернофуражні та олійні культури і продукти їх переробки.

Меморандум діятиме до 31 грудня цього року, може бути продовжений у разі потреби та відкритий для підписання виробниками харчових курячих яєць.

 

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.