Що таке блекаут і як це може виглядати в Україні

Країна має готуватися до найскладнішого розвитку подій.

Критична інфраструктура України серйозно постраждала через російські удари, керівництво країни не виключає нових атак цього тижня.

Представник міноборони Австрії Маркус Райснер не виключає, що за кілька тижнів в Україні може настати повний блекаут, якщо не буде забезпечено потужну ППО, - пише видання zdf.de. Західні партнери поставили деяке озброєння, але з огляду на велику територію України та значну кількість об'єктів критичної інфраструктури його явно не вистачає.

Українська влада розглядає три сценарії блекауту в країні. Про них пише видання Forbes.

Сценарій №1. Блекаут на Лівобережжі

Російські окупанти зосереджуються на ракетних ударах по транзитних підстанціях, що передають електроенергію із заходу на схід України, і б'ють по електростанціях на Лівобережжі.

У такому випадку без світла впродовж 12-24 годин опиняться Чернігівська, Сумська, Полтавська, Дніпропетровська області, підконтрольні Україні частини Харківської, Запорізької, Донецької та Луганської областей, частково Миколаївська, Херсонська, Кіровоградська, Черкаська та Київська області разом з лівим берегом Києва.

Для відновлення живлення цих областей енергетики протягом доби поступово запускатимуть електростанції: від малих ТЕС і ГЕС до великих.

black1

Сценарій №2. Блекаут усієї України

Окупаційно-терористичне військо завдає серію одночасних масованих ракетних ударів по електростанціях і підстанціях на всій території країни, але Україна залишається підключеною до європейської енергосистеми.

За цим сценарієм усі області України залишаться без світла на 12-24 години. Однак за умови заживлення від європейської енергомережі вже протягом двох годин почнуть відновлювати роботу АЕС.

black2

Сценарій №3. Блекаут України на 7 днів

Цей сценарій передбачає серію масованих одночасних атак на відкриті розподільчі пристрої АЕС та підстанції, які з'єднують українську енергосистему з європейською. Атомні станції хоч і можуть втриматися в роботі на одному енергоблоці, маючи на власні потреби 100-400 МВт, однак у випадку удару в безпосередній близькості до АЕС існує висока ймовірність зупинки роботи станції. І разом з цим не буде можливості заживити їх протягом 2 годин.

Насамперед енергетики відновлять з'єднання української та європейської енергосистем, а паралельно заживлюватимуть малі ГЕС і ТЕС. Щоб поновити роботу АЕС знадобиться до 7 днів, і лише після цього електроенергію дадуть для промисловості, інфраструктури й населення. 

black3

Спостерігаємо спокій, закуповуємо необхідні продукти харчування, батарейки, акумулятори, запасаємося теплими речами.
І пам'ятаємо: навіть якщо у вас якийсь час не буде світла та доступу до новин – українські військові, як і раніше, гідно стримують супротивника. Ворог буде вигнаний з території країни, ми переможемо, бо ми того варті.

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.