Російські спецслужби залучають дітей до фейкових мінувань в Україні

Найбільше підлітки «мінували» будівлі органів державної влади, а також об’єкти соціальної інфраструктури.

Служба безпеки заблокувала тінейджерську групу, яка причетна до серії анонімних повідомлень про псевдомінування у столиці та інших регіонах України, повідомив прес-центр СБУ.

Найбільше підлітки "мінували" будинки органів державної влади, а також об'єкти соціальної інфраструктури. Так, у жовтні минулого року вони одночасно повідомили про фейкове замінування 14 місцевих судів.

За даними слідства, злочинну діяльність учасників групи дистанційно координували представники російської спецслужби. Для цього створили спеціалізовану інтернет-спільноту, до якої регулярно залучали неповнолітніх мешканців різних регіонів України.

Саме за вказівками РФ підлітки періодично розсилали на електронні адреси держустанов неправдиві повідомлення про "замінування". Таким чином ворог намагався розхитувати внутрішню обстановку в Україні.

sopl2

Встановлено, що "розсилку" здійснювали від імені сторонніх і з використанням спеціальних комп'ютерних програм для приховування своєї локації. Співробітники СБУ викрили організатора групи. Ним виявився неповнолітній мешканець Чернігівської області. Підліток мав контакти з представником російської спецслужби, який зв'язувався з ним через месенджер і ставив йому завдання.

Під час обшуку у псевдомінера виявили мобільний телефон та комп'ютер із доказами протиправної діяльності і комунікації з агресором.

Варто зазначити – якщо про фейкове мінування повідомили неповнолітні, перед законом відповідатимуть їхні батьки.

Заходи проводили співробітники СБУ в Донецькій та Луганській областях, в м. Києві та Київській області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Вишгородської окружної прокуратури Київської області.

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.