Президент підписав закон про заборону імперської пропаганди рф і деколонізацію топонімії в Україні

В Україні більше не буде назв і зображень, присвячених суворовим і кутузовим, пушкіним і булгаковим, російським містам і завоюванням.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про засудження і заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії, який називають важливим кроком у справі дерусифікації і деколонізації.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради у картці документа.

Зазначається, що Закон "Про внесення змін до Закону України "Про географічні назви" щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України" повернуто 21 квітня з підписом Президента.

Як пояснив уФейсбуціісторик і народний депутат від "Європейської солідарності" Володимир В'ятрович, підписаний закон - це системний документ про звільнення нашої країни від маркерів «русского міра». Відповідно до закону російська імперська політика визнається злочинною та засуджується, пропаганда цієї політики та її символіки забороняється.

За словами В'ятровича, закон набуде чинності через три місяці після опублікування, після чого органи самоврядування і військові адміністрації мають за півроку звільнити публічний простір від символів "русского міра": демонтувати пам’ятники й пам’ятні знаки, перейменувати вулиці й інші об’єкти.

Крім цього, мають бути перейменовані й населені пункти, назви яких пропагують російську імперську політику, її діячів чи пропагандистів.

"В Україні більше не буде назв і зображень, присвячених суворовим і кутузовим, пушкіним і булгаковим, російським містам і завоюванням. Цінні пам’ятки будуть перенесені до музеїв", - написав В'ятрович.

Так само, згідно з законом , мають бути перейменовані населені пункти, назви яких не відповідають стандартам української мови (на кшталт Октябрського чи Южноукраїнська).

Після набуття законом чинності юридичні особи матимуть місяць, щоб вилучити символи російської імперської політики зі своїх назв, документів та символіки.

Протягом трьох місяців російські символи мають щезнути і з товарних знаків, пояснив депутат.

Верховна Рада прийняла цей закон 21 березня 2023 року.

Джерело: "Укрінформ" 

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.