Російська омбудсмен та її сестра вивезли недієздатних українців з окупованих територій проти їхньої волі

Після прибуття до Пензи людям заявили, що "вони звикнуть".

Уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова та її сестра Софія вивезли з окупованих територій чотирьох вихованців будинку-інтернату для людей з особливостями розвитку проти їхньої волі. Про це йдеться у розслідуванні «Важливих історій» та проекту з розслідування військових злочинів в Україні The Reckoning Project.

Як з'ясували журналісти, повнолітніх громадян України вивезли з окупованої частини Херсонської області до Пензи, де з 2018 року благодійна організація Львової-Бєлової «Квартал Луї» будувала квартал «Нові береги» — очолила організацію її сестра Софія.

Українців привезли за кілька днів до відкриття та зробили «візитною карткою» кварталу — у повідомленнях про запуск кварталу ЗМІ наголошували, що наразі тут живуть резиденти з «нових регіонів».

Про від'їзд до Пензи вихованцям Олешківського будинку-інтернату безапеляційно повідомили за день до цього – 16 листопада 2023 року. Ще на окупованих територіях їм стали робити російські паспорти та банківські картки — не питаючи ані самих українців, ані їхніх опікунів. Вже після прибуття їм заявили, що "вони звикнуть".

«Я казав їм, що я хочу виїхати звідси. А Соня [Софія Львова-Бєлова] каже: ну, може, ти звикнеш до нас? Я кажу: Сонь, скільки мені років? Мені що, 10 років? Як це я можу звикнути? У мене там [в Україні] друзі, у мене там батьки приймальні», — розповідає Олександр Данильчук, один із вивезених українців.

Проте, як повідомив чоловік, про повернення додому не йдеться — хоча в Україні залишилися його прийомні батьки. У результаті українці мешкають у «Нових берегах» уже майже півроку.

При цьому сама Софія Львова-Бєлова публічно заявляє, що вивезені вихованці із «нових регіонів» повертатися додому не хочуть.

«Ніхто не хоче їхати додому, ми вже прийняли їх до нашої великої родини. Мені було зрозуміло, що хлопці залишаться. Ми нікого не тримаємо, двері відчинені, я говорю: хлопців, хто готовий поїхати назад? Усі кажуть: ні, ми не поїдемо», - розповідала вона.

Чому з інтернату забрали лише чотирьох – невідомо. "Я думаю, забрали саме їх, тому що вони найбільш транспортабельні, товариські", - припускає вихователь інтернату Вадим Реуцький.

Будівництво «Нових берегів», куди помістили українців, обійшлося у понад 208 млн рублів. У будівництво вклалися держава та олігархи: у тому числі Роман Абрамович, Володимир Потанін, фонди Костянтина Малофєєва та Геннадія Тимченка, з'ясували журналісти.

У різний час у «Нових берегах» встигли попрацювати практично всі родичі Львової-Бєлової: батько, чоловік, брати та молодша сестра.

ПО ТЕМІ: Суд Гааги видав ордер на арешт ПутінаРосійська омбудсманка відзвітувала про вивезення більше 700 тисяч українських дітей до РФ

 

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.