Історія появи та розвитку кейтерингу

Зараз неможливо уявити собі відсутність виїзного харчування, настільки воно увійшло в наш побут. Офісні обіди, святкові банкети, весілля, ювілеї, фуршети на презентаціях, громадські заходи, конференції, пікніки — всі ці заходи потребують пригощати співробітників або гостей смачною їжею та напоями. Більш того, іноді потрібна вишукана сервіровка та професійне обслуговування.

Організацією приготування смачних страв, їх поставкою, оформленням, сервіруванням посуду та повним обслуговуванням займається кейтеринг — різновид галузі масового харчування.

Звідки з'явився кейтеринг

Вважається, що послуги кейтерингу зародилися в перші роки XX сторіччя у Сполучених Штатах, коли почалось будівництво хмарочосів. Потрібно було годувати спочатку численних будівників, а після — офісний персонал. В ту пору сервіс кейтерингу почав набувати шалений попит, кейтерингові компанії стрімко множились, їх рівень йшов у гору, що згодом вилилося в окрему потужну галузь.

Однак ще в часи Людовика XIV був такий собі пан на ім'я Жан-Франсуа Ватель, який вміло організовував великі бенкети з виїздом купи вельмож та придворної знаті. Масштаб цих заходів, їх пишність та розмаїття смачних страв, вигадливо прикрашених, вражали сучасників. Тому засновником виїзного кейтерингу можна вважати саме мсьє Вателя.

Поява та сучасний ринок українського кейтерингу

В нашій країні кейтерингові послуги з'явились після розвалу СРСР. Це сталося скоріш спонтанно, завдячуючи ері зародження стихійних ринкових відносин, ніж західному досвідові. Попит на доставку їжі туди, де не було можливості готувати, сформував зачатки майбутньої галузі. Невеличкі офіси, будмайданчики, зустрічі ділових партнерів, компанії на масовому дозвіллі — всі вони мали потребу харчування в умовах відсутності власної кухні та кухарів.

Згодом сервіс кейтерингу розгортав потужності та асортимент послуг, зростав професійний рівень, мобільність та якість обслуговування. Конкурентне середовище сприяло становленню провідних компаній, яким довіряють політики, великий бізнес, державні установи.

key2

Деякі беруть на себе обслуговування міжнародних заходів, концертної діяльності, а інші залучені до контракту на харчування в транспорті, учбових закладах, лікарнях. Але більшість допомагає в організації заміського весілля, ювілеїв, випускних, святкових заходів та інших розваг, які потребують почастувати гостей вишуканими стравами.

Зараз існує перелік якісних кейтерингових послуг, якими може скористатися кожен бажаючий:
• банкет з ресторанним меню;
• шведський стіл;
• виїзний бар з коктейлями та кавою;
• пікнік з барбекю;
• фуршет;
• обслуговування весілля на виїзді;
• адресна доставка обідів.

Сучасні кейтерингові фірми намагаються об'єднувати зусилля з агентствами, що займаються підготовкою та проведенням свят, конференцій, семінарів. В дуеті виходить незабутній захід, позитивні враження від якого ще довго згадуватимуть гості. 

Комментарии

+1 # U2 03.07.2017 11:39
заглавная фотография зачетная!

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.