Купівля генератора: на що звернути увагу і як правильно вибрати

Не забувайте про заходи безпеки!

Для проходження зими українським підприємствам потрібно приблизно 17 тисяч промислових генераторних установок, однак і малий бізнес, і звичайні громадяни, під час відсутності електроенергії виходять зі становища, купуючи "побутові" генератори, не завжди при цьому віддаючі гроші за "правильний" прилад.

24 канал пише, що потрібно знати при виборі генератора для бізнесу та вдома.

На ринку генераторів можна знайти бензинові, дизельні та газові генератори, що працюють на метані. Деякі двигуни генераторів можуть працювати як на бензині, так і зрідженому газі, як і в автомобілях.

Як правило, бензинові генератори розраховані на відносно невелику потужність та не дуже економні. Їх безперечним плюсом є дешевизна, якщо порівнювати з "дизелями" та газовими двигунами аналогічної потужності.

Тому для автономного живлення приватного будинку, в першу чергу, потрібно звернути увагу на бензинові агрегати, які більш поширені, дешевші та мають широкий діапазон потужностей.

Для офісу або багатоквартирного будинку краще розглядати дизельні генератори, які є дорожчими, але різниця в ціні досить швидко окупиться за рахунок економії пального.

Якщо ж планується використовувати генератор протягом досить тривалого часу, а не тільки під час аварійних відключень світла, то є сенс придивитися до газового апарату. Він правда, в декілька разів дорожчий за бензинові аналоги, проте може бути вигіднішим при тривалому використанні через економію на вартості палива.

Газові генератори мають значно більший ресурс роботи двигуна, а вихлопні гази не такі токсичні, як у їхніх "колег".

Крім палива, також генератори різняться методом отримання електричного струму – пряме перетворення чи інвертор.

При прямому перетворенні електричний струм знімається прямо з обмоток генератора і при цьому швидкість обертання двигуна має бути 3 тисячі обертів на хвилину. У інверторних генераторів вихідна напруга створюється складними електронними схемами, проте це дозволяє регулювати й швидкість обертання, й споживання пального.

Інверторні генератори дорожчі, але різниця в ціні покривається за рахунок економії пального.

Тому якщо споживачеві необхідна невелика потужність, то інверторні генератори, як запевняють виробники, дозволяють заощадити від 20 до 40% пального.

Більшість генераторів потужністю до 10-12 кВт однофазні, тобто вся їхня вихідна потужність передається через 220 Вольт, на що, власне, і розраховані побутові прилади у будинку.

Типове значення показника "шумового забруднення" для бензинових та дизельних генераторів становить 96-97 децибелів, що досить багато. Тому встановлення такого генератора у багатоквартирному будинку, напевно, не сподобається сусідам. Крім того, таке джерело енергії створює потужні вібрації, що може призвести навіть до руйнування конструкції балкона.

Якщо ж у документації до генератора вказані нижчі показники шуму, але він не обладнаний шумопоглинаючими кожухами або екранами, то це, швидше за все, спеціально нормований показник шуму на відстані 7 або 12 метрів... від працюючого агрегату. Таким чином виробники роблять свій виріб привабливішим для покупців.

Бензинові або дизельні генератори при споживанні палива виробляють токсичні продукти згоряння, тому при встановленні слід взяти до уваги не тільки шум, а й можливість відведення вихлопних газів.

Установка генератора на вулиці є достатньою умовою для того, щоб ці гази просто розсіювалися в повітрі. Але якщо агрегат має працювати у закритому дворі, де провітрювання ускладнене, його вихлопні гази можуть значно перевищувати допустимі норми.

У такому разі виходом може стати установка "димоходу", до якої слід під'єднати вихлопну систему двигуна. При цьому труба повинна підійматися вище за рівень даху на метр-півтора.

Газові генератори мають значно менш токсичні викиди, проте їх також слід утилізувати у витяжку.

При згорянні метану утворюється не тільки двоокис вуглецю, але і досить значна кількість водяної пари, яка, охолоджуючись, перетворюється на воду. Для її відведення під час використання труби-каміна слід передбачити спеціальну дренажну трубку.

Як уже було сказано вище, газові генератори мають значно вищу вартість (у 3…4 рази!) порівняно з бензиновими та дизельними, розрахованими на таку саму потужність. Але вони мають цілу низку переваг, які роблять таку різницю в ціні в окремих випадках виправданою.

Звичайна ціна газового агрегату потужністю 8–12 кВт становитиме 7,5…10 тисяч доларів, проте за годину роботи з 50% максимального навантаження він споживатиме близько 4 "кубів" газу, що становитиме близько 30 гривень. Водночас бензиновий агрегат "зжере" понад два літри палива, що обійдеться понад сотню гривень.

Експлуатація бензинового або дизельного двигуна генератора вимагає регулярно доливати 20-літрову каністру в бак кожні 8-10 годин роботи, а газовий генератор має більш тривалий ресурс роботи, що йде тільки в плюс.

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.