Як у повітрі США та союзники охороняють Байдена під час візиту до України

Для забезпечення безпеки президента США у Києві союзники залучили безпрецедентну кількість літаків.

Візит президента США Джо Байдена став дійсно вкрай несподіваним та звісно неанонсованим через заходи безпеки, які, з огляду на все, бути наймасштабнішими за останній час. Зокрема й на найвищому стратегічному рівні, який був доволі показовим з точки зору того, що збройні сили США публічно демонстрували у небі.

Про це пише видання DEFENSE EXPRESS.

Не торкаючись безпеки на землі, вкрай цікавою у момент візиту була ситуація у повітряному просторі поблизу кордонів України, яка доступна завдяки сервісу Flightradar24. Й одразу необхідно зазначити, що це лише те, що США та інші країни НАТО хотіли продемонструвати публічно, бо мова йде про літаки з увімкненими транспондерами. Й вже зранку 20 лютого у небі Польщі чатували одразу два літаки AWACS E-3B Sentry повітряних сил США.

viz2

E-3B Sentry - найсучасніша версія цього повітряного пункту огляду, розвідки та контролю, яка дозволяє на сотні кілометрів бачити не тільки повітряний простір, але й відстежувати наземні цілі. Зокрема повітряні об'єкти E-3 Sentry може бачити, скоріш за все, на дальності понад 800 км. А одночасне знаходження в одному районі одразу двох літаків - дійсно безпрецедентно, бо зазвичай в одному районі на чергуванні знаходиться лише один літак.

Для постійного моніторингу США також залучили повітряні танкери KC-135, які час від часу дозаправляли ці машини.

viz3

Дозаправка E-3 Sentry (фото: DoD US)

Також у небі зранку знаходився RC-135W Rivet Joint, який здійснює радіотехнічну розвідку. Такі літаки також доволі часто здійснюють польоти поблизу кордонів України, але зазвичай це діяльність королівських повітряних сил Великої Британії.

viz4

RC-135W Rivet Joint (фото: DoD US)

Окрім літаків США свій вклад внесли й інші країни НАТО та країни-союзники, зокрема доволі "рідкісний гість" був помічений у небі Польщі - шведський розвідувальний літак.

viz5

Попри те, що, на перший погляд, це звичайний Gulfstream IV, насправді це Saab S102B Korpen - літак радіоелектронної розвідки, який активно використовується Швецією у небі над Балтійським морем для розвідки позицій РФ у регіоні.

viz6

Saab S102B Korpen (фото: Försvarsmakten)

Розвідувальний політ здійснював й ще один замаскований під звичайний бізнес-джет Bombardier Challenger 650 літак без жодних реєстраційний даних під назвою CL60. Під ним, скоріш за все, "ховається" літак радіотехнічної розвідки CL-650 ARTEMIS, який ще з січня минулого року базується у Румунії. Можливості цього літака максимально втаємничені, єдине ще відомо, що вони значно перевищують RC-135W Rivet Joint.

viz7

У повітряному просторі Румунії також здійснював політ EP-3E Aries II, ще один літак радіотехнічної розвідки ELINT створений P-3 Orion.

viz8

Й знову можливості цієї машини не є публічними, а сам літак належить до повітряних сил ВМС США і злетів з Криту.

viz10

EP-3E Aries II (фото: DoD US)

Тобто розвідку та огляд вели одразу шість спеціалізованих літаків. І це, знову ж таки, лише те, що було зроблено союзниками публічно, бо Flightradar24 збирає дані лише з літаків, які вмикають транспондер. Що залишилось за кадром - можливо лише фантазувати. Від чергування у повітрі винищувальної авіації НАТО на межі кордону з Україною для того, щоб дати максимальну ефективну відповідь на будь-які провокації з боку РФ, до готовності сил спецпризначення США здійснити рейд на V-22 Osprey для евакуації президента США.

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.