ООН проведе розслідування загибелі українських військовополонених в Оленівці

Створити спеціальну комісію ООН попросили і Україна, і РФ.

Голова ООН Антоніу Гутерріш хоче розслідувати вибух у колонії з українськими військовополоненими у Оленівці. Про це повідомляє Бі-бі-сі з посиланням на агентство Reuters. 

За словами Гутерріша, створити спеціальну комісію ООН попросили і Україна, і РФ.Раніше про таку саму місію заявляв і "Червоний хрест" – на прохання України, і російське міноборони давало згоду пустити його експертів на місце вибуху, але, за даними на цей момент, їх у колонії так і не було.

У повідомлені нагадується, що вибух у розконсервованій для утримання військовополонених колонії в Оленівці на окупованій території Донецької області стався 29 липня. В результаті загинули щонайменше 50 військовополонених з українського батальйону "Азов".

***

Тим часом, українська розвідка вже встановила деякі обставини вбивства українських військовополонених зі складу полку «Азов» у колонії Оленівки. Про це повідомило ГУР МО України.

За даними розвідки, росіяни навмисне знищили українських військовополонених. Вони намагалися приховати правду про неналежні умови утримання та тортури, що могло б бути доказовою базою в Гаазькому суді. Росіяни не планували здійснювати обмін військовополонених.

Мінування місця утримання українських бійців провели бойовики ПВК «Вагнер» із використанням легкозаймистої речовини, що призвело до швидкого розповсюдження пожежі у приміщенні.

Допити полонених проводили слідчі т. зв. «МДБ ДНР» спільно з представниками ПВК «Вагнер» та ФСБ РФ. Під час допитів активно використовувалися фізичні тортури та побої. Такі заходи насамперед були спрямовані не на отримання певної конфіденційної інформації, а на знущання, фізичне приниження, психологічну деморалізацію з метою зламу морально-психологічних якостей українських воїнів. У разі реалізації цього плану представники ФСБ планували залучити українських бранців до зйомки у проросійських репортажах. Мета ефіру полягала у висвітленні визнання полоненими «здійснених ними злочинів, звірств проти місцевого населення, зречення бійців від своїх поглядів, а також засудження дій керівництва України».

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.