У Росії почали лунати боязкі писки проти війни

Одна справа - дивитися по телевізору під пиво марення про "хохлів" та "радіоактивний попіл", і зовсім інше - отримати повістку на війну.

У Росії почалися акції протесту через оголошену сьогодні часткову мобілізацію у країні. У мережі з'являється дедалі більше відео, хоча мітинги поки що нечисленні.

Більшість акцій відбуваються у східній частині Росії, але були мітинги навіть у Москві.

До протестів, зокрема, закликав російський опозиційний рух "Весна".

На центральні площі і вулиці російських міст прибули правоохоронці, деякі вулиці перекрито, почалися перші затримання незадоволених.

Станом на зараз повідомляють про 66 затриманих у різних містах, а також про двох затриманих росіян, які вийшли з одиночними пікетами в Москві. В Улан-Уде мітинг уже закінчився, а в Липецьку, Орлі, Новосибірську, Красноярську, Барнаулі та Санкт-Петербурзі продовжуються.

Московська прокуратура в очікуванні вечірніх акцій протесту проти мобілізації випустила застереження про відповідальність згідно з адміністративним та кримінальним кодексами країни.

Заяву було випущено у зв'язку з тим, що в соцмережах почали закликати брати участь у непогоджених громадських акціях у Москві, і навіть здійснювати «інші протиправні дії». У прокуратурі заявили, що «поширення подібних матеріалів» через соцмережі, форуми та інші сайти, залучення підлітків до протиправної діяльності, а також організація або участь у незаконних акціях передбачає адміністративне або кримінальне покарання, «у тому числі у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років».

no 2

Петицию против мобилизации в России, запущенную на сайте Change.org, подписали десятки тысяч человек. На момент публикации новости она собрала почти 70 тысяч подписей.

Мы, граждане России, женщины и мужчины, выступаем против общей и частичной мобилизации. Законных оснований, взвешенных и аргументированных причин для ее объявления у президента Владимира Путина нет и быть не может. В текущей ситуации неопределенности мы не готовы подвергать ни моральной, ни нравственной, ни физической опасности мужчин нашей страны — братьев, сыновей, мужей, отцов и дедов.

Петиция была запущена в апреле 2022 года на фоне слухов о возможной мобилизации. После того, как эти сообщения не подтвердились, авторы решили продлить сбор подписей на весь период «специальной военной операции». К маю петицию подписали 50 тысяч человек.

***

Після виступу президента РФ Володимира Путіна, який оголосив часткову мобілізацію, буквально за кілька хвилин у Росії було розкуплено всі прямі квитки до Стамбула, Тбілісі та Єревана на сьогодні, 21 вересня. Про це повідомляє російське видання Верстка.

"За кілька хвилин після виступу Путіна розкупили всі прямі квитки на 21 вересня до Стамбула та Єревана", - йдеться в повідомленні.

***

Сайт петербургского аэропорта Пулково взломали и разместили на нем протестный баннер, сообщает «Бумага».

no 4

На баннере было написано: «Сумасшедший дед идет ва-банк, его ставка — наши жизни <…> Украина уже победила. Вопрос в том, насколько сильно мы проиграем».

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.