Радбез ООН виявився безсилим перед Росією

Делегація РФ заблокувала резолюцію Ради Безпеки ООН із засудженням псевдореферендумів в Україні.

Про це повідомляє "Голос Америки".

У другій половині дня 30 вересня Рада Безпеки ООН провела екстрене голосування щодо резолюції, яка засуджує росію за її «незаконні так звані референдуми» у чотирьох українських областях і оголошує, що вони «не мають сили».

Документ, запропонований США та Албанією, закликав країни світу не визнавати зміни статусу чотирьох областей на півдні та сході України: Херсонській, Запорізькій, Луганській та Донецькій. Крім того, у тексті резолюції підтверджувалася прихильність ООН до суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України в її міжнародно визнаних кордонах.

За підсумками голосування резолюцію було відкинуто: 10 країн проголосували «за», проте росія скористалася своїм правом постійного члена Ради безпеки і наклала на неї вето, що не стало сюрпризом для учасників голосування та міжнародних спостерігачів. Делегації Китаю, Індії, Бразилії та Габону утрималися.

Посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд раніше цього тижня заявила, що якщо резолюція не пройде в Раді Безпеки, США та Албанія винесуть її на голосування у Генеральній Асамблеї ООН, де права вето немає.

Проект резолюції також вимагав виведення всіх російських військ із України.У повідомленні нагадується, що Європейські лідери засудили оголошення москви про те, що вона приєднає до росії чотири окуповані українські області після організованих кремлем «референдумів». Вони пообіцяли, що ніколи не визнають цього кроку.

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.