У Німеччині не погодилися з пропозицією Польщі передати Україні 2 батареї ЗРК «Patriot»

ЗРК довелося б укомплектувати німецькими військовими, а це суперечить політиці Берліна та НАТО загалом про неучасть у цій війні безпосередньо.

Польське міноборони попросило Німеччину передати Україні раніше запропоновані Польщі системи ПРО Patriot. Про це повідомив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак.

Він переконаний, що передача цих систем саме Україні збільшить безпеку на кордонах Польщі.

"Після чергових ракетних обстрілів Росії я попросив Німеччину, щоб запропоновані Польщі батареї Patriot були передані Україні та розміщені на західному кордоні. Це захистить Україну від подальших жертв та знеструмлення і підвищить безпеку на нашому східному кордоні", - заявив Блащак.

Але Німеччину "здивувала" відповідь Польщі на пропозицію Берліна про передачу Варшаві ЗРК Patriot. Зокрема, остання запропонувала відправити ці ППО Україні. Про це заявив посол ФРН у Польщі Томас Баггер в інтерв'ю Rzeczpospolitą.

Дипломат додав, що польський уряд "знає різницю між територією НАТО та територією країн, які не входять до Альянсу". За його словами, якби ФРН погодилася із пропозицією Польщі, то ЗРК довелося б укомплектувати німецькими військовими, а це суперечить політиці Берліна та НАТО загалом про неучасть у цій війні безпосередньо.

patriot2

"Ці ЗРК є частиною обороноздатності НАТО, зараз просто нереально використовувати їх за межами цієї території", - стверджує він.

Баггер також прокоментував польське рішення.

"Це розмови, які велися на іншому рівні, ніж мій. Посольство Німеччини у Варшаві не брало участі", - зазначив посол.

За його словами, Берлін зараз "оцінює відповідь Польщі" щодо передачі цих ЗРК.

"Я не хочу спекулювати, чи ми продовжуватимемо говорити про це... Так чи інакше, Німеччина вже поставила Україні дуже сучасну систему ППО IRIS-T SLM. Українці це дуже цінують", - зазначив дипломат.

Видання з посиланням на думку експертів додало, що навчання українських військових використанню цієї техніки займе кілька місяців (польські вивчають її на базі США на дев'ятимісячному курсі). Крім того, згоду на відправку ЗРК в Україну мають надати у Вашингтоні.

patriot3

ЗРК Patriot - американська система ПРО/ППО. Польща обрала її як основу для щита середньої дальності навесні 2015 року.

Нині у Польщі дислоковано дві батареї армії США. Бундесвер мав 36 батарей Patriot за часів холодної війни, нині - 12 (дві з них - у Словаччині).

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.