Болгарський режисер відмовився від нагороди Московського кінофестивалю

«Добро і зло помінялися місцями», - заявив Теодор Ушев.

Болгарський режисер та аніматор Теодор Ушев відмовився від нагороди Московського кінофестивалю, яку йому присудили за фільм "Фі 1618". Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Оскільки режисер знаходиться не в росії, організатори кінофестивалю попросили Ушева записати відео зі своїм виступом. У відеозверненні режисер звернувся до журі російською, англійською та болгарською мовами.

"За будь-яких інших обставин я був би щасливий прийняти цю статуетку – вона символізує перемогу добра над злом. Але сьогодні тут, у цій країні, в прекрасній Москві добро і зло помінялися місцями. Я не можу прийняти цю нагороду в місті, з якого віддається наказ вбивати дітей, жінок та старих", – сказав Ушев.

Як зазначає Болгарська служба "Радіо Свобода", це відео під час церемонії нагородження не показали. Натомість зі сцени прозвучали слова про те, що творці фільму "не змогли бути присутніми на церемонії і нагорода буде вручена їм пізніше".

Проте режисер жодного призу отримувати не збирається, про що він заявив у ще одному відеозверненні, яке не стали показувати глядачам. Наводимо фрагмент із нього:

"Привіт, друзі. Дякую за це визнання. Кіно — найпотужніша зброя. Але воно корисне лише тоді, коли служить на благо […]

Тепер у цій країні, у прекрасній Москві, добро і зло змінилися місцями. Кажуть, що дракон добрий. Що треба посилати своїх дітей на смерть? Я не можу прийняти цю нагороду в місті, де видають накази вбивати дітей, жінок та людей похилого віку. Вбивати ваших братів та моїх братів. Ми використовуємо один алфавіт. І замість того, щоб використовувати літери для написання таких слів, як кохання, радість, щастя… Тут віддають команди для скидання бомб на людей, які просто хочуть бути вільними.

З жалем доводиться відмовитися від отримання статуетки. Хочу залиш її вам, тут у Москві. Нехай пан Міхалков поставив її до свого кабінету поруч із іконою Святого Георгія, щоб згадати, що це за символ. Я вірю, що настане світ, що добро переможе війну над злом. Кожен має вибрати, на чиєму він боці — добра чи зла. На боці Кощія Безсмертного чи Іванця?»

"Фі 1.618" – це фільм про нову націю вічно живих і біологічно досконалих людей – біотитанів, які готуються назавжди залишити Землю на борту корабля "Вихор" для виконання своєї місії.

Світ «Фі 1.618» (з'єднання літер та цифр позначають так званий Золотий перетин) складається з покадрових цитат із знаменитих картин: «Сталкер» Тарковського та «Метрополіс» Фріца Ланга, «Бразилія» Террі Гілліама та «Місто втрачених дітей» Жені, «Кін Дза Дза» Георгія Данелії та «Божевільний Макс» Джорджа Міллера. У фільмі також можна побачити ігрові сцени, анімацію та навіть промисловий дизайн. З'єднуючись, вони розповідають про те, як кохання протистоїть диктатурі та сірості.

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.