Переселенець з Краматорська презентував на Львівщині свою книгу про історію рідного міста

Книга краєзнавця Володимира Коцаренко «Краматорськ: витоки» поповнила фонд Сокальської центральної публічної бібліотеки. Тепер на Львівщині, на відстані понад тисячу кілометрів, зможуть дізнатись історію промислового краю.

І це не тільки про машинобудування чи металургію. У виданні викладено безліч цікавих фактів, які траплялися у Краматорську вперше. Тобто це книга про витоки, коли тут щось важливе та значуще тільки народжувалося, формувалося, будувалося, зростало та становилося відомим.

Легка форма викладення історичних фактів, багато архівних фото та документів, фото сучасного Краматорська – все це робить книгу «Краматорськ: витоки» цікавою для широкого загалу. А її поява у західному регіоні та інтерес читачів під час презентації говорять про те, що в людей, які живуть у різних куточках України, є потреба краще впізнавати одне одного.

kniga

Східна і західна Україна разом

Володимир Коцаренко – відомий дослідник історії Краматорська, автор багатьох краєзнавчих видань – зараз через війну перебуває на Сокальщині у Львівській області. Проте й на новому місті продовжує свою невтомну краєзнавчу справу.

Досліджує історію маленьких поселень західного регіону, знаходить та фотографує старовинні будівлі, розпитує місцевих знавців про їх минуле. Захоплюється незвичною геометрією архітектурних форм, яка так відрізняється від того, що ми звикли бачити на рідній Донеччині.

Втім і нашому краю є чим пишатись. Багато чого цікавого та буденного, славетного та трагічного було в житті Краматорська впродовж його існування. Всі значущі історичні віхи викладені у краєзнавчому виданні, що вийшло у 2018 році, з нагоди 150-річчя міста.

«Так сталося, що через війну я вперше у своєму житті опинився на Львівщині. Тільки но пройшла перша адаптація до нових умов, як серце дослідника покликало до вивчення історії цього регіону. Перед усім відвідав музеї у місті Сокаль, художній та краєзнавчий. Також завітав до місцевої бібліотеки, де й народилася ідея подарувати книгу про історію Краматорська», – розповів Володимир Коцаренко.

koc3

Директорка бібліотеки Христина Дасюк і співробітниця Тетяна Філонич прийняли подарунок і запропонували провести урочисті входини видання «Краматорськ: витоки» до храму знань Сокалю. Краматорський краєзнавець вдячний їм за те, як змістовно була підготовлена презентація. На великому екрані демонструвались світлини архітектурних пам’яток та історичних міст Краматорська та Сокалю. Тим самим нібито була протягнута ниточка довжиною 1200 кілометрів, яка з’єднала обидва міста.

«Розповідаючи про свою книгу, я хотів наповнити реальним змістом поняття «Східна і західна Україна разом» – долучити мешканців Сокальщини до знання та розуміння нашого міста. На презентації були також присутні місцеві краєзнавці. Було дуже приємно бачити зацікавлені очі та щирий інтерес до минулого та теперішнього нашого Краматорська», – зазначив краєзнавець.

Після цього на сторінці Сокальської центральної публічної бібліотеки з’явився такий допис: «В нашому житті нічого не відбувається випадково. Зустріч із паном Володимиром Коцаренком, краєзнавцем із далекого Краматорська, теж не випадковість. Так у нас з’явився новий друг, який подарував нашій бібліотеці та презентував свою книгу «Краматорськ: витоки». Завдяки пану Володимиру ми побували у далекому і невідомому для нас куточку України, місті Краматорську, провели паралелі між нашими містами, щось спільне у нас таки є. Схід і захід разом!».

«Подумки лечу слідом за хмарами в рідне місто, додому»

Перебуваючи далеко від дому, Володимир Коцаренко тепер досліджує історію Сокальщини. Допомагає в цьому знайомство з місцевими краєзнавцями. Разом виходять на пошуки артефактів, що віками зберігає земля.

Серед значущих знахідок – польські та австро-угорські монети ХVІІІ століття. А нещодавно був справжній подарунок долі – вдалося відкопати монету першої половини ХVІ століття. Безперечно, що такі знахідки втішають душу дослідника. І хоч трохи відвертають від сумних думок про рідний дім.

«Кидаю мішок на плечі й крокую на визначене колегою поле. Копаємо землю, щоб зустрітися з минулим, – це відволікає та заспокоює. Чесно. Чи думав я, що саме так житиму у свої 65… Слів бракує. Копаю. Підіймаю очі – дивлюсь на небо над Львівщиною і подумки лечу слідом за хмарами в рідне місто, додому», – написав Володимир у фейсбуку.

Також на сторінці краматорського клубу «Краєзнавець» Володимир Коцаренко розміщує багато світлин, які робить у різних містечках Сокальщини. Таким чином показує своїм друзям визначні пам’ятки та й просто цікаві куточки того регіону, де вимушено опинився на час війни. А ще – супроводжує свої фотороботи проникливими підписами. Наприклад, під фото синагоги у Сокалі (1637 рік) написав: «Не вистачало крісла шезлонг. Сів би й годинами сидів. У моєму віці в таких місцях, біля споруд такої давнини, світ і життя сприймаються інакше, ніж коли ти біжиш посеред стрімкого сьогодення»

koc4

Джерело: АКМЦ

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.