Національному природному парку «Святі Гори» - 25 років

Раритетний склад рослинного і тваринного світу можна назвати його золотим фондом. 

13 лютого виповнюється 25 років з дня створення національного природного парку «Святі Гори», - повідомляє в Facebook Департамент екології та природних ресурсів Донецької облдержадміністрації

Парк створено з метою збереження, відтворення та раціонального використання ландшафтів Донецького кряжа. Найбільше ботаніко-географічне значення мають крейдяні бори, сформовані сосною крейдяною - третинним реліктом, видом, занесеним до Червоної книги України.

Флора парку налічує 943 види вищих рослин, що складає половину видів, які зустрічаються на південному сході України. Визначну наукову цінність парку становить раритетний фонд флори. У межах національного парку охороняється 123 види рідкісних рослин, 48 видів занесено до Червоної книги України, 12 - до Європейського червоного переліку, 4 - до додатку 1 Бернської конвенції, 45 - є рідкісними для Донбасу і охороняються на місцевому рівні.

Природа національного парку та його околиць ще зберегла умови для існування багатьох рідкісних птахів, таких як скопа, тювик, змієїд, орлан-білохвіст, балобан, журавель сірий. У заплаві річки та байрачних дібровах зустрічається горностай - дуже рідкісний для Східної України вид, а у скелях крейдяних гір живе рідкісний для Європи птах - пугач. Серед інших видів ссавців тут можна зустріти «червонокнижних» видру та борсука.

Раритетний склад рослинного і тваринного світу можна назвати золотим фондом національного парку.

Унікальність парку визначається наявністю на його території своєрідних і неповторних природно-територіальних комплексів. Передусім це скелі над р. Сіверський Донець, крейдяні бори, а з лівого боку ріки, навпроти круч, - трьохсотлітня заплавна діброва насіннєвого походження.

В НПП «Святі Гори» розроблено п'ять туристичних маршрутів, організовуються екскурсії маркованою екологічною стежкою «Дубовий гай» та немаркованою стежкою з привабливими місцями.

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.