Створено перший український месенджер, на 100% захищений від зламу

Він підходить і військовим.

Команда стартапу з Києва Dober створила перший український месенджер. Розробники наголошують, що він підходить не тільки для цивільних користувачів, але й для військових — завдяки надійності захисту інформації. Планується, що найближчими днями його можна буде завантажити (безплатно) з Google Play на смартфони.

Чим цей месенджер відрізняється від тих, що створені за кордоном і стали популярними по всьому світу? Про це «ФАКТАМ» розповів засновник стартапу Дмитро Оберемок (на фото).

«Надійність месенджера тестували „білі“ хакери»

— Всі популярні зараз месенджери прив’язані до номера телефону або адреси електронної пошти користувача, і це знижує надійність захисту його інформації (скажімо, повідомлень, файлів, які він відправляє по месенджеру), — розповів Дмитро Оберемок. - Щоб користуватися нашим месенджером, не потрібна реєстрація за допомогою номера телефону або адреси електронної пошти. Слід просто завантажити додаток і зареєструватися: придумати логін та пароль та ввести їх. Потім написати своє ім’я та нікнейм (за ним вас будуть знаходити в месенджері інші його користувачі).

Важливо, що інформація месенджера (тобто листування, фото, файли) зберігається не в телефоні користувача, а на нашому сервері. Спілкування по месенджеру надійно шифрується — зламати це шифрування навіть за дуже великий проміжок часу практично неможливо.

— Як ви це перевіряли?

— Для цього було залучено так званих «білих» хакерів (хакерів, які не займаються протизаконною діяльністю). Вони намагалися зламати шифрування даних на нашому сервері й не змогли впоратись із цим завданням.

Висока надійність нашого месенджера робить його підходящим для використання українськими військовими. Сподіваємося, що вони ним зацікавляться.

— Ви пропонували військовим співробітництво?

— Зараз шукаємо контактів з ними. Тут слід сказати, що інформація військових буде зберігатися не на нашому сервері, а на сервері армійського підрозділу, який захоче користуватися нашою розробкою. Сервер можна розмістити будь-де (аби тільки був доступ до Інтернету). Адміністратор (в цьому випадку призначений для цього офіцер або сержант. — Авт.) буде вирішувати, хто отримає доступ до спілкування в системі. Важливий момент: якщо виникне загроза того, що смартфон військовослужбовця може опинитись у чужих руках (тобто загроза потрапити в полон), то на такий випадок передбачено скидання налаштувань до заводських: одним рухом можна стерти всі налаштування, і вже ніхто (ні ворог, ні власник смартфона) не зможе увійти в месенджер.

— Цікавились, якими месенджерами зараз спілкуються військові?

— Так, переважно Signal. Він хороший. Особливо приваблива для армійців можливість обмінюватись тимчасовими повідомленнями — такими, які безслідно зникають через декілька хвилин після прочитання. Але слабким місцем цього месенджера є те, що він прив’язується до номера телефона користувача.

«Наш додаток для телефонів на системі Android вже готовий, зараз проходить модерацію в Google»

— Як у вас з’явилась ідея створити месенджер?

— Її підказав випадок: на початку минулого року стався короткочасний збій Google-сервісів. Через це не працювала пошта gmail. Моя дружина не змогла відправити робочі листи. Я тоді подумав: США, Японія, навіть росія мають свої сервіси для спілкування в мережі, а у нас в Україні — лише власна електронна пошта. Прикро стало: чим ми гірші? Ясна річ, що створення чогось масштабного, як, наприклад, аналог YouTube, потребує величезних інвестицій. Тому вирішили почати з чогось не надто витратного — месенджера.

— Яким був ваш перший крок з його створення?

— Ми склали список наших знайомих по всій Україні та ставили їм запитання, чи хотіли б вони користуватися українським месенджером і яким, на їхню думку, він має бути. На це пішло декілька місяців. Спираючись на побажання потенційних користувачів, зайнялися безпосередньо розробкою концепції та плану: хто має бути в команді, де взяти фінансування.

Ми розуміли: щоб придумати для функціонала месенджера щось зовсім нове, треба буди генієм або мислити зовсім не так, як всі, як, наприклад, Стів Джобс (на жаль, вже покійний засновник компанії Apple. - Авт.). Тож вирішили акцентувати увагу на двох речах: захисті конфіденційності спілкування та анонімності (анонімність — це те, про що я вже казав: реєстрація без прив’язки до номера телефону та адреси електронної пошти).

— За які кошти займаєтесь розробкою месенджера?

— Особисті. Частину потрібної суми дали батьки: продали певне майно. Стримали себе від купівлі за виручені гроші важливих речей і вклали в розробку месенджера. Тобто на це пішли гроші сім’ї. Плюс — кошти членів команди. До того ж дуже важливе їхнє терпіння: вони отримують у нас значно меншу платню, ніж могли б заробити в інших проєктах в якійсь компанії. Кишені в нас не глибокі, тож шукаємо інвесторів. Але в умовах війни це складно.

— Скільки користувачів зможе попервах обслуговувати ваш месенджер?

— Важко сказати. Ми орендували сервери ємністю пам’яті 8 терабайтів. Практика покаже, на скількох користувачів її вистачить. Наш додаток для телефонів на системі Android вже готовий, зараз проходить модерацію в Google.

Сподіваюсь, що найближчими днями, наш додаток вже можна буде безплатно завантажити в смартфони. А додаток для iPhone буде готовий десь за тиждень. Поки що за допомогою нашого месенджера можна листуватися і обмінюватися файлами. Але вже скоро по ньому можна буде й телефонувати.

На фото у заголовку: Дмитро Оберемок: «Ми розуміли: щоб придумати для функціонала месенджера щось зовсім нове, треба буди генієм або мислити зовсім не так, як всі, як, наприклад, Стів Джобс». 

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.