У світі забороняють TikTok, підозрюють шпигунство

Країни масово змушують держчиновників повністю видаляти програму з усіх комп'ютерів та телефонів.

США, Канада, Європейська комісія та Європарламент цього тижня заборонили використання програми TikTok на всіх державних пристроях. Співробітники держустанов мають 30 днів на те, щоб видалити китайський сервіс із телефонів та комп'ютерів.

Сьогодні стало відомо, що комітет Палати представників США намагається здійснити додатковий тиск на TikTok, підтримавши закон, який може дати Джо Байдену право заборонити програму для соціальних мереж у Штатах.

Чому у світі котиться хвиля заборон на використання TikTok? 

"Шпигун у вашому телефоні"

Західні уряди дедалі частіше отримують свідчення того, що китайські технологічні компанії допомагають Комуністичній партії та її спецслужбам збирати особисті дані по всьому світу за допомогою TikTok.

У США заборона використання сервісу на урядових пристроях походить від директора Адміністративно-бюджетного управління Білого дому Шаланди Янг. У понеділок для американських держслужбовців випустили повідомлення, в якому рекомендують протягом 30 днів видалити TikTok з усіх пристроїв у держструктурах, а встановлення сервісу заборонено.

Голова республіканського комітету США Майкл Маккол назвав TikTok "кулею-шпигуном у вашому телефоні", маючи на увазі китайську кулю-спостерігач, яку було збито біля узбережжя Південної Кароліни минулого місяця.

"Будь-хто, у кого на пристрої завантажений TikTok, надав КПК (Комуністичної партії Китаю) лазівку для доступу до своєї особистої інформації", - сказав Маккол.

Сьогодні Комітет із закордонних справ Палати представників США проголосував за партійною лінією за надання президенту Джо Байдену права повністю заборонити TikTok у Штатах. Зазначимо, що демократи виступили проти законопроекту, заявивши, що він був поспішним і вимагає належної обачності шляхом обговорення та консультацій із експертами.

Уряд Канади заявив, що рішення видалити та заблокувати TikTok у державних мобільних пристроях вжили як запобіжний захід. Як повідомили в Канадському центрі кібербезпеки, методи збору даних TikTok забезпечують значний доступ до самого телефону.

"Рішення використовувати програму або платформу соціальних медіа є особистим вибором. Однак керівництво центру кібербезпеки настійно рекомендує канадцям усвідомлювати ризики, перш ніж приймати рішення про те, чим користуватися", - йдеться у повідомленні.

Європейський парламент за Європейською комісією та Радою ЄС також заборонив використання TikTok на службових пристроях і рекомендував євродепутатам видалити додаток і зі своїх особистих телефонів. Близько восьми тисяч працівників інституту мають видалити китайський сервіс із корпоративних пристроїв до 20 березня.

"У зв'язку з використанням платформи соціальних медіа TikTok виникли побоювання щодо кібербезпеки, зокрема щодо захисту даних та збору даних третіми сторонами", - йдеться в електронному листі до євродепутатів.

Не всі проти сервісу

В свою чергу британський уряд заявив, що немає доказів необхідності заборони TikTok.

"У нас немає доказів того, що є необхідність забороняти людям використовувати TikTok", - заявила Politico державний секретар Великобританії з науки, інновацій та технологій Мішель Донелан.

"Це був би дуже, дуже прямолінійний крок, для якого знадобилася б значна доказова база", - додав він.

Реакція в Китаї

TikTok, що належить китайській технологічній компанії ByteDance, заявив, що "розчарований" ухваленням закону в США.

"Заборона США на TikTok - це заборона на експорт американської культури та цінностей більш ніж мільярду людей, які користуються нашим сервісом у всьому світі. Ми розчаровані тим, що цей поспішний законопроект просувається вперед, незважаючи на його значний негативний вплив на права на свободу слова мільйонів американців, які використовують та люблять TikTok", - заявив представник TikTok.

А офіційний представник міністерства закордонних справ Китаю заявив, що заборона TikTok на урядових пристроях США свідчить про "власну невпевненість Вашингтона" і є "зловживанням державною владою".

Джерело: "Кореспондент"

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.