В Україну прибула перша німецька система ППО Iris-T

 Її поки немає у самої німецької армії.

Німеччина передала Україні першу з чотирьох систем протиповітряної оборони IRIS-T SLM. Про це повідомляє видання SPIEGEL з посиланням на власні джерела. За інформацією видання, передача відбулася сьогодні, 11 жовтня, неподалік від польсько-українського кордону.

Цей ЗРК важливий для нас і відповідає вимогам сьогоднішніх загроз: "Він заявляє непогані амбіційні показники з сучасними загрозами, у тому числі з крилатими ракетами, з якими нам важко працювати зі старими ЗРК", – відзначає головний спеціаліст відділку підготовки зенітних ракетних військ командування ПС ЗСУ Денис Смажний.

Так, наприклад, IRIS-T має значно полегшити роботу з протидії таких ракет, як Х-22 чи Х-101 – загалом IRIS-T справляється з усіма повітряними цілями, з якими справляються і наші ЗРК, однак його перевага – в чутливому радарі, відзначає офіцер: "Ті крилаті ракети, які летять дуже низько і збудовані за малопомітною технологією, як, наприклад, Х-101, їх наші радари погано бачать, на відміну від IRIS-T".

iris2

Також IRIS-T вміє одночасно знищувати декілька цілей: "Якщо в нас повністю заряджені три пускові установки, які входять до складу, тобто всього 24 ракети, то це означає, що він одночасно може знищувати 24 цілі. Тобто якщо в ракетному ударі задіяно багато ракет, то у випадку з IRIS-T більшість ракет, якщо їх помітить система, будуть знищені".

Дальність застосування заявлена до 40 км, водночас саму пускову можна розмістити за 20 км від центру прийняття рішень: "Таким чином, ракети можна знищувати до 60 км від об'єкта, що прикривається".

Нагадаємо, вчора, після масованого ракетного удару по Україні, Німеччина пообіцяла якнайшвидше передати свій новітній ЗРК. І сьогодні вже є перший результат. Таким чином, Україна стала першим оператором цієї зброї. Німеччина планує передати Україні ще 3 такі установки.

Президент України Володимир Зеленський подякував президенту Німеччини Олафу Шольцу за прискорення постачання ЗРК IRIS-T та президенту США Джо Байдену за рішення надати сучасні ПРО та ППО.  Водночас Зеленський також звернувся до президента Франції Емануеля Макрона та прем’єр-міністра Італії Маріо Драгі з проханням поставити ЗСУ зенітні ракетні комплекси SAMP-T – ці системи потрібні Україні "вже найближчими місяцями".

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.