Кого із студентів-контрактників переведуть на бюджет

У Кабміні заявили про переведення 80 тис. студентів з контрактної форми навчання на бюджетну. Хто має право на безоплатне навчання і що для цього слід зробити?

На засіданні уряду 21 жовтня ухвалено рішення про те, що деякі студенти коледжів та закладів вищої освіти, які зараз навчаються на контракті, зможуть перейти на бюджет.

"По-перше, це стосується дітей загиблих захисників і захисниць України, учасників бойових дій та їхніх дітей. По-друге, це також буде стосуватися внутрішньо переміщених осіб, які переїхали з громад, що перебувають в окупації, або тих, де ведуться активні бойові дії", - зазначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, усі студенти з цих категорій, які були зараховані на контракт до 2021 року включно, зможуть продовжувати навчання за державні кошти.

"Загалом ми говоримо про більш ніж 80 тисяч людей. Цьогоріч держава виділить для відповідного проекту 363 млн грн. В умовах складної економічної ситуації переселенців, а також підтримки українців, які захищали та захищають Україну, уряд вважає цей проект правильним і справедливим рішенням", - підкреслив очільник Кабміну.

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет додав, що переведення на бюджетні місця десятків тисяч студентів у найближчі місяці потребуватиме великих організаційних зусиль та фінансової підтримки держави. Але президент України доручив Міносвіти та іншим державним замовникам провести цю роботу у стислі строки і продовжувати її надалі.

Це рішення уряду поширюється на заклади фахової передвищої та вищої освіти державної та приватної форм власності, які здійснюють підготовку здобувачів освіти за державним замовленням. Право на переведення з контракту на бюджет мають:

  • діти загиблих (померлих) захисників України у віці до 23 років;
  • учасники бойових дій та особи з інвалідністю внаслідок війни;
  • діти учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни відповідно до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту", у віці до 23 років;
  • жителі особливо небезпечних територій, тобто особи, які проживають на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України в умовах воєнного стану або перемістилися звідти, живуть у територіальних громадах, що розташовані в районі проведення бойових дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні чи блокуванні у територіальних громадах, що станом на 15 жовтня та 15 лютого 2022 року включені до переліку, затвердженого Мінреінтеграції.

Для переведення на бюджет студенти з тих категорій, які зазначені у затвердженому постановою переліку, мають звернутися із заявою до керівника закладу освіти, в якому навчаються. Після цього виш має здійснити верифікацію поданих документів, що підтверджують право на переведення. Якщо не виникне ніяких запитань, то такого студента мають перевести на бюджетну форму навчання.

Як інформує Мінреінтеграції, ці студенти отримуватимуть соціальну стипендію. Її розмір, залежно від категорії стипендіатів і виду навчального закладу, визначений Міністерством освіти і науки України. Переведення здійснюватиметься за рахунок невикористаних місць державного замовлення у 2022 році, а також наявності вакантних (вивільнених) місць. За відсутності останніх можливе збільшення обсягу держзамовлення.

38 тисяч пільговиків

У Міносвіти зазначають, що при вступі до вишів у 2022 році пільги мали понад 38 тисяч осіб. Очікується, що надалі кількість пільговиків зростатиме через збільшення числа учасників війни та тих, хто отримав інвалідність внаслідок війни.

"В цьому році значно збільшилася кількість пільгових категорій та кількість тих людей, які відповідно до законодавства мають певні пільги на вступній кампанії. В цьому році ми мали ситуацію, коли кількість людей, які мають хоч якісь пільги і які вступають на базі 11 класів, перевищує 20% від усіх вступників на базі 11 класів. Хоча б якісь пільги мали понад 38 тисяч вступників", - зазначив на брифінгу генеральний директор директорату фахової передвищої та вищої освіти Міносвіти і науки Олег Шаров.

За його словами, це дуже високі цифри. І більшість цих вступників репрезентували ті категорії вступників, які отримували пільги і в минулому навчальному році.

"В першу чергу, це мешканці тимчасово окупованих територій під час воєнного стану, територій, які знаходяться в оточенні, блокуванні чи непідконтрольних територій, які ми зазвичай називаємо небезпечними. Вступники цієї категорії складають більшість пільговиків серед усіх вступників 2022 року. Також суттєво збільшилася кількість вступників, які мають пільги як діти учасників бойових дій. Очікуємо і надалі суттєвого збільшенні при вступі і самих учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни", - сказав О. Шаров.

Він також звернув увагу на те, що цьогоріч прохідний бал широкого конкурсу у виші на базі Національного мультіпредметного тесту (НМТ) майже не відрізняється від прохідного балу минулих років на основі ЗНО. Найвищий конкурс був на економічні, управлінські спеціальності та спеціальності сфери обслуговування, де прохідний бал становив 194,5. Трохи меншим був конкурс на політологію та міжнародні відносини - прохідний бал склав 194,312. Трохи менше балів достатньо було набрати при вступі на такі спеціальності, як стоматологія, право та іноземні мови.

Особливістю цьогорічної вступної кампанії було те, що окремим важливим додатком став мотиваційний лист, який забезпечував одну з необхідних умов вступу на некон’юнктурні спеціальності, і результати його були єдиним критерієм для надання рекомендацій до  зарахування на контракт. А вступникам, зареєстрованим на особливо небезпечних територіях, була надана можливість проходження творчих конкурсів та усних співбесід, за їх зверненням, дистанційно.

Основний етап вступної кампанії 2022 року розпочався 1 липня і завершився зарахуванням на навчання для здобуття освітньо-професійного рівня фахового молодшого бакалавра, молодшого бакалавра та бакалавра на бюджет - 5 вересня, а на контракт - 30 вересня. Для здобуття ступеня бакалавра на основі повної загальної середньої освіти зараховано на бюджет 63 663 особи, на контракт - 77 791 особу. Торік на бюджет вступили 59 535 осіб, на контракт - 71 509.

Джерело: "Кореспондент"

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.