ООН випустила доповідь про розправи, здійснені російськими військовими в Україні

За перші півтора місяці війни у Київській, Чернігівській та Сумській областях убили щонайменше 441 мирного жителя.

Управління Верховного комісара ООН з прав людини випустило доповідь про розправи над цивільними особами на українських землях, окупованих російською армією на першому етапі вторгнення в Україну.

Представники ООН задокументували вбивства мирних жителів у 102 містах та селах у Київській, Чернігівській та Сумській областях, скоєні у період з 24 лютого по 6 квітня 2022 року. Вбивства цивільних, скоєних на інших територіях, звільнених Україною, автори доповіді не вивчали, - пише видання "Медуза".

Інформація у доповіді заснована на оповіданнях потерпілих та свідків, а також додатково підтверджена іншими джерелами, включаючи аудіо- та фотоматеріали, висновки судово-медичної експертизи, матеріали кримінальних справ та судові документи.

Представники ООН встановили, що з 24 лютого по 6 квітня російські військовослужбовці, під окупацією яких тоді знаходилися території Київської, Чернігівської та Сумської областей, убили 441 мирного мешканця: 341 чоловіка, 72 жінки, 20 хлопчиків та вісім дівчаток. При цьому доступна інформація свідчить про те, що вбивств, ймовірно, було значно більше, - йдеться в доповіді.

Вбивства відбувалися по всій окупованій території, але в деяких населених пунктах їх було більше, ніж в інших. Найочевидніший приклад — Буча, де представники ООН уже задокументували вбивства 73 цивільних та продовжують процес підтвердження передбачуваних розправ із ще 105 мирними жителями.

Доповідь докладно описує обставини вбивств 100 осіб. 57 з них (48 чоловіків, семеро жінок і два хлопчики) стали жертвами масових розправ. ООН звертає увагу, що 88% убитих були чоловічої статі. Російські війська вистачали мирних жителів в основному за підозрою у допомозі ЗСУ та вбивали їх або прямо на місці, або у підвалах, гаражах, покинутих будинках та інших місцях ув'язнення. У більшості випадків жертви страт були знайдені зі зв'язаними руками та слідами тортур на тілі.

"Обставини масових розправ переконливо свідчать про те, що ці вбивства можуть бути розцінені як військовий злочин у вигляді умисного вбивства, що є серйозним порушенням Женевських конвенцій", - наголошується в доповіді.

Ще 43 вбиті (27 чоловіків, 13 жінок і три хлопчики) загинули, зустрівшись з російськими військовими на дорогах. Жертви пересувалися пішки, велосипедами чи машинами. Вони або їхали на роботу, або везли близьким їжу та медикаменти, або намагалися залишити район воєнних дій. У всіх цих випадках, дійшли висновку в ООН, вбивці не робили явних спроб дотримуватися принципу відмінності між військовими та цивільними і не вживали запобіжних заходів для захисту цивільних осіб.

В ООН констатували, що станом на 31 жовтня (до цієї дати було завершено збирання даних для доповіді) сторони конфлікту «не досягли великого прогресу» у притягненні до відповідальності ні безпосередніх виконавців убивств мирних жителів, ні їхніх командирів. Україні, незважаючи на виділені під це значні ресурси та підтримку міжнародних експертів, складно забезпечувати швидкі та ретельні розслідування з урахуванням великого обсягу звинувачень та труднощів із затриманням підозрюваних. Росія ж не демонструє наміру карати винних.

Як уже говорилося вище, у доповіді докладно викладено обставини 100 убивств мирних мешканців. Ми вибрали серед них три історії, щоб показати, як жорстоко вбивали мирних українців.

-- 12 березня на дорозі між селами Липівка та Королівка на Київщині російські військові атакували колону з шести машин мирних жителів, які намагалися евакуюватися. На одній із машин був білий прапор та напис «Діти». Незважаючи на це, на під'їзді до Королівки по колоні відкрили вогонь із бронетехніки. У машині з написом «Діти» загинули 60-річний чоловік, його 35-річна невістка та 11-річний онук. Бабуся та ще один шестирічний онук отримали поранення, але вижили.

-- 14 березня у селі Мохнатин Чернігівської області вбили трьох підлітків. Одному їх було 18 років; двоє інших були братами-близнюками 17 років. Усі троє йшли дорогою, коли в село в'їхала колона російської військової техніки. У 18-річного підлітка вистрілили з гармати, йому відірвало голову та руку. Його супутники підняли руки, але їх розстріляли зі стрілецької зброї. Один із братів загинув на місці, інший — дорогою до лікарні.

-- 17 березня у місті Бородянка Київської області затримали 57-річного місцевого мешканця. Його відпустили після допиту і він підійшов до російського блокпосту попросити цигарку. Йому її дали, після чого він повернувся і пішов у бік свого будинку. Коли чоловік відійшов від блокпоста приблизно на 50 метрів, ті ж таки солдати, які дали йому сигарету, відкрили по ньому вогонь. З тяжкими пораненнями він зміг дістатися до будинку. Він помер наступного дня...

Зазначимо, що сьогодні, 9 грудня, - Міжнародний день вшанування пам'яті та гідності жертв злочину геноциду та запобігання цим злочинам.

На фото: порожні могили після ексгумації тіл загиблих під час окупації Харківської області. Изюм, 25 вересня 2022 року.

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.