Верховна Рада внесла зміни до законодавства щодо особливостей несення військової служби

Суди неоднаково застосовують норми кодексів під час ухвалення рішень по суті, що негативно впливало на стан військової дисципліни та правопорядку у Збройних Силах України.

Верховна Рада в цілому прийняла проєкт Закону України (реєстраційний № 8271) “Про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів України щодо особливостей несення військової служби в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці”.

Про це повідомляє у Facebook Генеральний штаб ЗСУ.

"Оскільки з 24 лютого 2022 року Указом Президента України № 64/2022 на всій території України запроваджено воєнний стан, який передбачає особливий правовий режим, що вводиться в Україні у зв’язку зі збройною агресією, то такий правовий режим вносить певні особливості у практику застосування діючого законодавства, окреслюючи прогалини у практиці застосування норм кодексів при визначенні судами покарань особам, які вчинили військові кримінальні або адміністративні правопорушення під час воєнного стану чи в бойовій обстановці, - йдеться у повідомленні.

Установлено, що суди неоднаково застосовують норми кодексів під час ухвалення рішень по суті. Це негативно впливає на стан військової дисципліни та правопорядку у Збройних Силах України.

Тепер суди не зможуть за злочини передбачені статтями 403 (невиконання наказу), 405 (погроза або насильство щодо начальника), 407 (самовільне залишення військової частини або місця служби), 408 (дезертирство), 429 (самовільне залишення поля бою або відмова діяти зброєю) ККУ призначати більш м'яке покарання, ніж передбачено законом.

Це також справедливо в умовах війни, адже такі злочини послаблюють обороноздатність, можуть фатально вплинути на виконання бойових завдань іншими законослухняними військовими.

Також внесені зміни до Закону “Про Військову службу правопорядку у Збройних Силах України” та надано право військовослужбовцям Військової служби правопорядку у Збройних Силах України проводити огляд військовозобов’язаних та резервістів під час проходження зборів, а також військовослужбовців на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції.

Це дасть змогу вчасно виявити таких осіб та недопустити вчинення ними злочинів у зоні бойових дій".

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.