В Україні вводиться новий порядок військового обліку

Тепер військовозобов’язані не можуть змінювати місце проживання без дозволу, але можуть отримати повістку від керівника на роботі.

Кабінет міністрів України затвердив новий порядок військового обліку. Згідно з постановою уряду №1487 від 30 грудня, українців призивного віку без відстрочки можуть повернути з-за кордону, а також військовозобов’язані повинні особисто і систематично звертатись в територіальні центри комплектування для уточнення облікових даних.

Додамо, що документ поки не набрав чинності, але які нові правила Кабмін ввів для військовозобов'язаних розповість Корреспондент.net.

  1. 1. Тепер громадяни України будуть ставати на військовий облік з 16 років (раніше було з 17).
  2. 2. Дипломатичні установи України будуть вести військовий облік серед українців, які перебувають за кордоном. І "сприяти" їх поверненню в разі проведення мобілізації та у воєнний час.
  3. 3. Звірка даних на призовників може проводитись шляхом обходу дворів, який санкціонує місцева влада (мером чи селищним головою).
  4. 4. На керівників підприємств поклали обов'язок повідомляти працівників про призов та доводити наказ про це їм під підпис. Також керівники підприємств, установ, органів влади та організацій тепер повинні будуть вручати повістки щодо явки до військкомату.
  5. 5. На лікарні поклали обов’язок передавати в ТЦК інформацію про громадян призовного віку, які перебувають на стаціонарному лікуванні.
  6. 6. Жінки-лікарі або фармацевти, які не перебували на військовому обліку до затвердження цієї постанови, можуть працевлаштовуватися як невійськові до кінця 2026 року.
  7. 7. Загалом призовники, військовозобов'язані та резервісти повинні перебувати на військовому обліку: за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання; за місцем роботи або навчання; у разі вибуття за межі України на строк більше трьох місяців - за місцем консульського обліку в закордонних дипломатичних установах України.
  8. 8. Тому на роботу або навчання військовозобов'язаного зможуть прийняти лише після пред'явлення ним актуального військового квитка або ж постановки на військовий облік.
  9. 9. Тепер подавати відомості про себе для військкомату можна буде через Дію (порядок і механізм ще розробляє Міноборони).
  10. 10. Також у постанові прописано взаємодію між Єдиним державним реєстром військовозобов'язаних та іншими державними базами даних. Тобто свіжі дані про призовника автоматично потраплятимуть до військових.
  11. 11. Усі центри зайнятості будуть подавати інформацію про безробітних військовозобов'язаних.
  12. 12. Чоловіки призивного віку не можуть змінювати місце проживання з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час без дозволу керівника відповідного ТЦК (військовозобов'язаних та резервістів СБУ, Служби зовнішньої розвідки — без дозволу відповідного керівника).
  13. 13. В разі зміни персональних даних військовозобов’язаний повинен в семиденний строк повідомити про ці зміни в ТЦК.
  14. 14. Звіряти не рідше одного разу на п’ять років власні персональні дані з обліковими даними ТЦК.
  15. 15. Подавати щороку до 1 жовтня до ТЦК документів, що підтверджують право громадян на відстрочку від призову на строкову військову службу.
  16. 16. Прибувати в ТЦК особисто, якщо не прийшла повістка по призову.

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.