Перші французькі колісні танки вже прибули на захист України

На підході – "снайперські" САУ Archer зі Швеції.

Французькі колісні танки AMX-10 RC "щойно прибули в Україну" – таку заяву зробив очільник оборонного відомства Франції Себастьян Лекорню під час засідання Комітету з питань національної оборони. Ба більше, як заявив Лекорню, деякі з цих машин вже прибули на передову.

Нагадаємо, на початку січня 2023 року стало відомо, що Франція зрештою вирішила передати Україні свої колісні танки AMX-10RC, які французи продовжують активно виводити з озброєння.

AMX 10

Водночас у середині лютого видання Forces Operations повідомляло, що Франція відправила в Україну першу партію з 14 колісних бойових машин AMX-10RC. Водночас наразі залишається невідомим, скільки ж всього машин вирішила поставити французи – як повідомлялося раніше, всього може йтися про 30-40 машин, водночас всього станом на 2022 рік французьке військо мало на озброєння 245 таких машин.

Французьку ББМ часто називають "колісним танком", оскільки вона здатна боротись із бронетехнікою. 

Ще одна гарна новина прийшла сьогодні зі Швеції.

Шведські колісні самохідні артилерійські системи Archer нарешті будуть передані до України. Ці САУ дуже довгий час були предметом переговорів ще понад пів року тому. Зокрема лише на публічному офіційному рівні Archer ще у серпні обговорювали на рівні урядів.

sau1

Але тепер ці самохідні артсистеми точно потраплять до України - у бюджетних правках від уряду зазначені зміни та окреслена передача одразу 8 одиниць Archer та 10 танків Strv 122 - версії Leopard 2A5. Про це повідомив міністр оборони Швеції Пол Джонсон, якого цитує шведське видання Dagens industri.

Водночас існують певні часові межі, коли Збройні Сили України почнуть застосовувати Archer на передовій. Зокрема необхідно підгодовувати розрахунки САУ, створити логістичний хаб поблизу кордону України та встановити бортові комп'ютери Archer (й скоріш за все замінити автоматизовану систему управління на експортну версію).

Й таким чином ці шведські САУ будуть готові до бою лише через декілька місяців. Також не всі вісім будуть на передовій, ще дві мають знаходитись у резерві.

sau2

Відносно Leopard 2A5 строки не називаються, але навряд підготовка на шведських машинах буде сильно відрізнятися за строками за Leopard 2A6. Leopard 2A5 має вже нову систему управління вогнем, включно із командирською панорамою, заміну гідравлічних приводів на електричні та характерне додаткове бронювання і за цими компонентами не відрізняється за Leopard 2A6 , який на додачу отримав нову довшу гармату.

А коли мова йде про особливості Archer, то у Швеції ще раз наголосили, що це САУ для специфічних задач. Як зазначив міністр оборони - "снайперська гвинтівка, а не дробовик". Справа в тому, що це просто ідеальна артсистема для ведення високоточного артилерійського вогню та контрбатарейної боротьби.

По-перше, дальність вогню завдяки використанню ствола у 55 калібрів становить високоточним боєприпасами до 50-60 км. По-друге Archer має надвисоку скорострільність й випускає 21 снаряд за 3,5 хвилини у повністю автоматизованому режимі. При цьому відкриття вогню та складання займає лише 23-24 секунди, а всі процеси автоматизовані, включно із заряджанням та наведенням.

Але весь боєкомплект, який має шведська САУ - це ті самі 21 боєприпаси. Й після цього система має йти на перезаряджання. Тобто вона ідеально підходить для умов контрбатарейної боротьби, але не для методичного засипання ворога снарядами зі стаціонарної позиції.

За матеріалами DEFENSE EXPRESS

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.