На росії збудилися від снарядів зі збідненим ураном для ЗСУ

...забувши, що самі їх використовують.

Після того, як у Великій Британії повідомили, що танки Challenger 2 для Збройних Сил України будуть надходити із бронебійними снарядами зі збідненим ураном, у РФ цілком очікувано почався традиційний "вий на болотах".

Про це пише видання DEFENSE EXPRESS.

Варто зазначити, що ще наприкінці січня під час безпекового форуму у Відні небойкотовна на ньому російська делегація повідомила, що "у разі постачання Києву таких снарядів для натовської важкої військової техніки ми розглядатимемо це як застосування проти ПФ "брудних" ядерних бомб з усіма наслідками, що випливають". Зокрема про це заявив голова делегації РФ Константин Гаврилов.

Й тепер доволі цікаво буде відстежити заяви на вищому рівні рашистів, вже після того, як чергову "червону лінію" Кремля Захід пройшов навіть не помітивши. Водночас поки РФ буде продукувати та намагатися закинути в інформаційний простір "жахачки" що, збіднений уран - це радіоактивна зброя, можливо просто зазначити, що сама РФ використовує такі самі танкові боєприпаси зі збідненим ураном.

Зокрема мова йде про 3БМ59 "Свинец-1" (індекс пострілу 3ВБМ22) в якому пенетратор виконаний зі збідненого урану. Поки не відомо випадків, коли цей снаряд ставав трофеєм, хоча ще на початку вторгнення рашистів був захоплений його вольфрамовий аналог "Свинец-2" 3БМ60 (індекс пострілу 3ВБМ23) в якому пенетратор виконаний із вольфраму.

snar2

Постріл 3ВБМ23 "Свинец-2" з БОПС 3БМ60

Але у РФ неодноразово повідомляли, що у склад боєкомплекту танків Т-80БВМ, Т-90, а також Т-72Б3 входить "Свинец-1" для чого на танках вносили зміни в автомат заряджання через те, що сам снаряд трохи довший. Зустрічається інформація, що далеко не всі машини пройшли відповідні зміни, й тому використання пострілів "Свинец" обох типів зустрічається не так часто.

snar3

А загалом танкові боєприпаси зі збідненим ураном почали ще розробляти у СРСР у 70-х роках й першим таким пострілом був 3ВБМ13 "Вант" зі снарядом 3БМ32 створений у 1984 році, але у масову серію він не пішов, як й 3БМ-29 "Надфиль-2". Більше того російський постріл "Свинец" є результатом робіт проведених у СРСР перед його розпадом, що характерно для багатьох "російських" розробок. Також й для Т-14 "Армата" струсили пил з "уранового" "Вакуум-1".

Тобто у РФ декларується на озброєнні снаряди зі збідненим ураном, але їх виробництво у серійних об'ємах не було освоєне ще у СРСР. Й тому "вий на болотах" відносно них, в першу чергу, результат неможливості вийти на той самий рівень, який реалізований на Заході, де збіднений уран широко використовується для танкових боєприпасів різних, а не лише танкових калібрів, а також у броні.

snar4

"Вольфрамовий" "Манго" 3БМ42 залишається основним для РФ

Саме тому в одних публікації у РФ щодо "Свинец-1" можливо зустріли "аналоговнєтні історії" про унікальні характеристики з бронепробиття та "грозу" Abrams та Leopard 2, а у новинах про західні снаряди з об'єднаним ураном - про загрозу екології.

ДОВІДКА

Збіднений уран використовують у боєприпасах ще з часів Другої світової війни. Більше того, його використовують у броні танків та бойових машин, як проміжний шар між бронеплитами та корпусом. Захист такого рівня, застосовуваний, у тому числі в броні деяких модифікацій американського основного танка M1 Abrams, вважається практично непробивним для більшої частини номенклатури протитанкових боєприпасів сучасності, у тому числі – радянських та російських ПТРК і снарядів.

Снаряди зі збідненим ураном не мають жодного відношення до ядерної зброї .

КОМЕНТАРІ

Диктатор РФ Володимир Путін у ході спільної прес-конференції з головою КНР Сі Цзіньпіном у Москві у вівторок, 21 березня заявив: "Схоже, що Захід, справді, вирішив воювати з Росією до останнього українця вже не на словах, а на ділі. Хотів би у зв'язку з цим відзначити, що якщо все це відбуватиметься, то відповідним чином Росія змушена буде реагувати, маючи на увазі, що колективний Захід починає застосовувати вже зброю з ядерним компонентом". 

Як і належить путінській маріонетці, на білоруських болотах завив так званий "президент" Лукашенко. "Відповідь Росії на можливе застосування українською армією боєприпасів зі збідненим ураном "буде страшною", - заявив він під час відвідин меморіального комплексу Хатинь у середу, 22 березня.

"Щойно ці боєприпаси вибухнуть на позиції військ Росії, ви побачите – відповідь буде страшна. Для всієї планети уроком буде", – заявив Лукашенко і додав, що на Заході ні в кого "немає гальм".

Але в результаті Олександр Лукашенко прийшов до думки, що Велика Британія не постачатиме Україні боєприпаси зі збідненим ураном.

"Уран – це балаканина. Якщо вони розумні, вони ніколи це не зроблять. Я сподіваюся, найближчим часом вдасться з відповідальними людьми у Великій Британії поговорити та обговорити це питання. Ми повинні зараз не грати в ігрища", – сказав він.

Передача Україні снарядів зі збідненим ураном не буде ядерною ескалацією. Про це заявив міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі, повідомляє Sky News.

"Ядерної ескалації немає. Єдина країна у світі, яка говорить про ядерні питання, – це Росія. Немає жодної загрози для Росії, мова виключно про допомогу Україні у її захисті", – зазначив він.

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.