В Мінагрополітики пояснили, чому.
Вартість яєць в Україні підсочила до 60-80 грн за десяток. У Мінагрополітики пояснють стрибок цін - погодою й тим, що цього року їх було вироблено на 5% менше, ніж торік у цей же період. Про це в коментарі Суспільному сказав перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.
Він зауважив, що з настанням холодів, кури почали погано нестися, також відбувається оновлення поголів’я курей, що традиційно супроводжується зниженням виробництва.
"Іншим важливим чинником є зростання цін на корми, яке пов'язане з відновленням цін на зернові після кількох років низьких показників, зумовлених, серед іншого, блокадою морських шляхів. Це зростання позитивно впливає на фермерів, адже їхнє виробництво стає більш рентабельним. Однак одночасно збільшується і собівартість виробництва яєць", - сказав Висоцький.
Він припустив, що надалі яйця можуть дешевшати після того, як їхня вартість досягне піку у листопаді.
"Однозначно після нового року це буде зниження", - відзначив Висоцький.
Заступник мністра додав, що за умови стабільної роботи енергосистеми в країні, суттєвих цінових коливань на основні продукти, зокрема м’ясо, молочну продукцію, борошно та овочевий набір, не передбачається.
"За умови стабільної роботи енергосистеми суттєвих змін цін на основні продукти м'ясо-молочного напрямку, борошно - крупельного чи борщового набору як мінімум до кінця року не передбачаються", - підсумував чиновник.