Перспективи оформлення медичної ліцензії та створення лабораторії

Діагностика — важлива складова частина лікарської сфери. На щастя, зараз вже немає державної монополії в цій сфері.

Кожен підприємець, в якого є медична ліцензія та документальне підтвердження дотримання певних умов, може зайнятися цим бізнесом. 

Для того, щоб створити власну медлабораторію, треба мати відповідну кваліфікацію та стартовий капітал для закупівлі необхідного обладнання, а також вирішення питання із приміщенням.

Причини отримати ліцензію та відкрити лабораторію

Інвестиції у розбудову діагностичного закладу вище за витрати на звичайні лікарські кабінети, але й можливостей дана сфера відкриває набагато більше.

Передусім, варто зазначити наступне:

  • Цільова аудиторія даних медзакладів — не лише пацієнти, а медцентри і клініки;
  • Висока ймовірність залучення інвестицій, зокрема іноземних, у разі проведення специфічних аналізів;
  • Менша конкуренція.

Сьогодні дійсно основними гравцями стають декілька великих мереж, в той час як дрібних приватних лабораторій практично не існує. Тому в умовах вільного ринку нові учасники мають можливість зайняти свою нішу.

Профіль роботи лабораторії та отримання ліцензії

Основні напрямки досліджень, які можуть проводитися:

  • загальноклінічні, бактеріологічні, токсикологічні аналізи;
  • біохімічні обстеження;
  • гематологічні проби;
  • імунологічна та паразитологічна діагностика.

Краще починати з кількох основних напрямків, в подальшому розширюючи сферу послуг з урахуванням тенденцій сучасного ринку та динаміки галузі. Більш вузький спектр аналізів спростить ліцензійні вимоги до матеріально-технічної бази і при цьому зменшить розмір стартового капіталу.

Ліцензування лабораторної діяльності

Що стосується ліцензування медичної діяльності у цій сфері, варто зауважити, що вимоги залежать від переліку послуг, які надаються.

Наприклад, дослідження полімерної ланцюгової реакції потребує закупівлі специфічного обладнання та відображення цього в описі матеріально-технічної бази, в той самий час як імуноферментні аналізи зумовлюють значну кількість технічних вимог до приміщення.

Співробітниками діагностичного кабінету мають бути спеціалісти, компетенція яких підтверджується наявністю дипломів та сертифікатів за спеціальностями хіміко-біологічного напряму: «Бактеріологія», «Біологія», «Генетика лабораторна», «Клінічна біохімія», «Клінічна лабораторна діагностика», «Лабораторна імунологія», «Мікробіологія та вірусологія» Ця інформація теж надається разом із заявою на отримання дозвільного документу.

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.