Щур з Камбоджі, якого нагородили за порятунок людей від смерті на мінних полях, пішов на пенсію

Магава знайшов 71 закопану міну і ще 38 інших вибухових пристроїв.

Щур Магава, який п'ять років свого життя займався пошуком вибухових пристроїв, що лишилися після громадянської війни в Камбоджі, пішов на пенсію. Тварина стала першим щуром, відзначеним медаллю британської благодійної організації PDSA за порятунок людських життів.

Про це повідомила бельгійська організація APOPO, яка займається тренуванням щурів для миротворчих операцій і у віданні якої був Магава.

За свою п’ятирічну кар’єру Магава знайшов 71 закопану міну і ще 38 інших вибухових пристроїв — це найкращий результат серед щурів, яких тренують в АРОРО. Загалом завдяки Магаві вдалося знешкодити понад 225 тисяч квадратних метрів мінних полів.

За словами Мален, тренерки Магави, щурові вже сім років, і цей поважний вік впливає на його роботу. «Він стає все повільнішим, і ми маємо поважати його потреби. Я сумуватиму за нашою спільною роботою», — каже Мален.

Із Магавою, однак, не прощатимуться одразу. Він ще кілька місяців допомагатиме тренувати новобраних щурів в АРОРО.

krisa2

У вересні 2020 року Магава отримав золоту медаль британської благодійної організації «Народний медпункт для хворих тварин» (PDSA). Вона є найвищою відзнакою PDSA за «надзвичайну сміливість і виключну відданість тварин».

Протягом 1967-1975 років у Камбоджі тривала громадянська війна, після якої в землі лишилися мільйони нездетонованих мін. Населення й досі натрапляє на них, через що кожного року травмуються кількадесят людей.

Джерело: "Hromadske"

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.