У Чорному морі через війну загинуло 50 тисяч дельфінів

З березня до кінця липня 2022 року в акваторії Чорного моря загинуло близько 20% дельфінів. Це без урахування тварин в Азовському морі, оскільки поки що немає жодної інформації.

Через повномасштабну війну на території України загинуло не менше як 50 тисяч дельфінів. Найчастіше вони втрачали орієнтацію, натикалися на міни та голодували. Про це розповів керівник наукового департаменту природного парку "Тузловські лимани" Іван Русєв.

За його словами, в акваторії Чорного моря налічувалося два млн особин. Два роки тому їх нарахували 253 тисячі, втім, під час активної фази війни їх поменшало, адже загинуло мало не 20% китоподібних.

"Десь із березня по липень була активна фаза війни в акваторії Чорного моря. Було дуже багато субмарин, підводних човнів, відбувалися бомбардування та деокупація острова Зміїний. Тоді дельфіни гинули, і море викидало їх на берег", - сказав він.

Русєв пояснив, що потужні сигнали вражають внутрішнє вухо дельфінів, вони отримують акустичну травму та втрачають орієнтацію.

"При порушенні ехолокації дельфінам важко шукати їжу. Їм потрібно їсти щодня по 30 кг риби. Якщо риби немає, дельфін втрачає вагу та імунітет, починає хворіти. Також знаходили на березі дельфінів, які були обпалені вибухом міни на відстані, бо ті, що ті наткнулися на них, тонули на місці. Дельфін може натрапити на міну тільки тоді, коли він вражений чимось, здорова тварина обійшла б її", - зазначає вчений.

Джерело: "Кореспондент"

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.